View this email in your browser
English

Бюлетин Май 2023

B.R.I.G.H.T. Future
Наистина сме щастливи от нашия доброволчески проект с ЕКС! През май положихме много усилия, за да подготвим и планираме лагера в Мраченик. По този начин създадохме най-добрите условия за 30 международни участници!

Къде? Мраченик, област Пловдив, България
Кога? 31 май - 29 юни 2023 г

Наистина сме щастливи и развълнувани от проекта! Последвайте ни в социалните мрежи на Smokinya, за да проверите как се справяме в лагера :)
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Дарение от METRO!
За нас е чест и удоволствие да съобщим, че в рамките на проекта “B.R.I.G.H.T. Future/ Светло бъдеще” сме получили дарение от търговска верига “Metro”!

Магазинът “Метро Пловдив 1” предостави разнообразни хранителни продукти на стойност 708 лева за първото издание на проекта.

Дарението ще бъде ползвано през юни месец за изхранване на бригада доброволци, които ще се фокусират върху екологични и освежаващи дейности в полза на селото и жителите му.

Екипът на фондацията изказва дълбоки благодарности към търговска верига “Metro” за материална подкрепа и вяра в каузата ни!

Ако и Вие искате да ни подкрепите в нашата мисия можете да се свържeте с нас на
info@smokinya.com, всяко съдействие за нас е безценно!

Смокиня Събития

Клуб Смокиня
През май имахме 4 клуба Smokinya. Първата среща беше посветена на това да се научим как да създаваме, планираме и управляваме събития. На 11 май в таванското ни помещение проведохме уъркшоп как да създадем професионална автобиография. На 18 май един от международните доброволци подготви презентация за своята страна, на която хората можеха да научат за традициите, обичаите и дори да опитат храна от Полша. Последният клуб "Смокиня" през май се проведе в Младежкия център, където изиграхме много равностоен футболен мач.

Във всички клубове Smokinya събрахме над 47 участници!
 
Събития за почистване

Всеки обича да прекарва свободното си време навън, но не всеки се грижи за външното пространство. Боклукът е навсякъде. Ето защо решихме да направим нещо с това! 

През май имахме едно събитие за почистване, организирано от нас в квартал "Гагарин", и едно от Еразъм студентска мрежа Пловдив до река Марица!
9 май
20 Май
Отменени събития
Този юни ще бъдем извън града. Ние сме организатори на проекта "B.R.I.G.H.T. Future" в Мраченик, така че Smokinya Club и Cleaning Events ще бъдат отменени за целия месец юни.

Но не се притеснявайте! Ще се върнем през юли с пълна енергия!

Възползвайте се от тези възможности

Take the Next Step
 
Обучението предлага интензивна програма за тези, които са или ще бъдат на позицията на младежки лидери (работа с екипи, организиране и ръководене на младежки дейности, работни лагери, семинари, доброволчески програми и т.н.) и търсят възможност за овластяване в тази роля.

Кога?  28 август - 6 септември 2023 г.
Къде?  Лути, Чешка република
Краен срок:  Възможно най-скоро
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Dance Your Colours: Action!
 
Новото издание на този проект съчетава движението и танца със създаването на видео като инструмент за подкрепа на разнообразието и социалното приобщаване. То е замислено като платформа за споделяне и изучаване на различни стилове на движение и танц, като същевременно се изследва движението като начин за себеизразяване и приемане на уникалността на всеки един от нас.

Кога? 7 - 9 юли 2023 г. (подготвително посещение) / 4 - 13 септември 2023 г.
Къде?  Фондация Olde Vechte, Нидерландия
Краен срок:  Възможно най-скоро

Акцентът на YE ще бъде съвместното творчество на двете групи: танцьори и режисьори. В края на YE участниците заедно ще създадат танцови филми, които ще им дадат възможност да се покажат, да съчетаят уменията си & да приложат на практика наученото.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Connecting Cultures Chuckling

Основният метод е театралната импровизация за откриване, разбиране и развитие: Доверие във взаимоотношенията - Взаимно изслушване - Интегриране на предложенията - Разширяване на креативността - Емпатия - Самостоятелност и автономност - Решаване на проблеми - Гъвкавост - Наблюдение и разбиране на контекста - Внимание и фокус - Управление на стреса

Кога?  15 - 24 юли 2023 г.
Къде? Торино, Италия
Краен срок:  Възможно най-скоро

Проектът иска да преодолее идеята за междукултурната компетентност като формална методология, обогатявайки я чрез инструмента на смеха и стимулирайки прехода от "да знаеш как да правиш" към "да знаеш как да бъдеш".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Volunteers t(w)o local community 4.0
 
Търси се един човек за дългосрочен доброволчески проект в Забок, Хърватия. Организацията "Загор" ръководи младежки център, доброволчески център и информационен център за млади хора и всички заинтересовани граждани. Те организират много дейности, събития, семинари, публични акции и дебати за укрепване на капацитета на младите хора и за насърчаване на активното гражданство.

Кога?  В най-скоро време - 19 декември 2023 г.
Къде?  Забок, Хърватия
Краен срок:  Възможно най-скоро

Доброволецът/доброволката чрез своето творчество ще допринесе за развитието на местната общност, като участва и изпълнява дейности, които имат за цел да насърчат активното участие на местното общество, което води до развитието на по-солидарна общност.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Into the Core
 
Курсът за обучение "В основата" е създаден за младежки работници, които искат да дадат възможност на младите хора да се справят с предизвикателствата на съвременния свят с увереност и устойчивост. Като участници ще се потопим изцяло в методологията Playfight и ще разсъждаваме върху това как можем да приложим нейните принципи и подход като фасилитатори, обучители или треньори.

Кога?  21 - 29 юни 2023 г.
Къде?  Област Височина, Чешка република
Краен срок:  Възможно най-скоро
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Change Your Glasses
 
Повишаване на осведомеността за процеса на социална категоризация: набор от умствени операции, които ни помагат да опростим реалността и ни позволяват да възприемаме света около нас. Това е вашият шанс да се замислите за личните си стереотипи, които са автономен и неизбежен процес, и как те влияят на гледната ви точка.

Кога?  22 - 30 юли 2023 г.
Къде?  Пловдив, България
Краен срок: 18 юни 2023 г.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Eyes Wide Open

Цели създаването на здрава общност сред природата, като същевременно се фокусира върху практически дейности (градинарство и строителни дейности), достигане до местното общество (организиране на местен фестивал) и дейности за дигитализация на наследството.

Кога? 1 – 31 юли 2023 г. 
Къде? Берголо, Италия
Краен срок за кандидатстване: Възможно най-скоро

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Health Common Good

Изживейте един месец в Hopeland, еко място от 7 акра в южна Гърция, фокусирано върху устойчивостта и съвместно създаване на вашата мечтана общност.

Кога? 11 юли – 11 август 2023 г. 
Къде? Hopeland, Гърция
Краен срок за кандидатстване: Възможно най-скоро

Вложете труда, ума и креативността си в подобряването на мястото, създаването на грижовна общност и в общуването с местните жители в Hopeland и отвъд.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

DreamShapers 3.0

Проект е младежки обмен, където можете да изживеете усещането да сте в международна общност от 40 млади хора от 8 страни на Европа, откривайки какво наистина означава находчивост и предприемачество.

Кога? 22 юли – 3 август 2023 г
Къде? Холоко, Унгария
Краен срок за кандидатстване: Възможно най-скоро

Изпитайте как можете да учите и да се забавлявате едновременно, докато се наслаждавате на зашеметяващата унгарска природа.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Greenovation 3.1

Преживейте 6 седмици в Hopeland, еко място от 7 акра в южна Гърция, фокусирано върху устойчивостта и съвместно създаване на вашата мечтана общност с още 15 доброволци от цяла Европа.

Кога? 12 Август – 22 Септември 2023
Къде? Hopeland, Гърция
Краен срок за кандидатстване:  Възможно най-скоро

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
FOOD LAB

Проект е младежки обмен за повишаване на осведомеността за устойчивото развитие, изменението на климата и за поставяне под въпрос на централната роля на храната в нашите общества, и по-специално на проблема с хранителните отпадъци.

Кога? 5 - 25 септември 2023 г
Къде?  Лозер, Франция 
Краен срок за кандидатстване:  Възможно най-скоро

В динамиката на неформалното образование, участниците ще могат да „правят и живеят заедно“ и всеки участник ще носи отговорност за ежедневния живот на групата.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Възможности с Eurodesk 

Във фондация Смокиня знаем, че ако сте тук и четете тези думи, това е защото се интересувате от Европейския съюз и какво се случва там. Поради тези причини, и като се възползваме от Европейската година на младежта, ние сме повече от убедени, че ще намерите съвети, предоставени от Евродеск платформата за това как да намерите и кандидатствате за възможности в чужбина. Така че не чакайте повече и разгледайте сега! И ако не сте чували за Евродеск, без притеснения, щракнете върху бутона и открийте нов хоризонт от възможности!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Искате ли да знаете повече за ЕКС?

Ако се интересувате от дългосрочно доброволчество в чужбина по програма Европейски Корпус за Солидарност.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Какъв е опитът и успехите на предишните участници в нашите курсове по Еразъм +?
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин!

Website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2023 Фондация "Смокиня", всички права запазени.


Нашият имейл адрес е info@smokinya.com :
Фондация Смокиня, ул. "Бетовен" №12, Пловдив, Bulgaria

Искате ли да промените начина, по който получавате тези имейли?
Можете да да се отпишете от този списък.