View this email in your browser
English

Информационен бюлетин

Клуб Смокиня

От юли клуб Смокиня напредва, а ние с радост организираме ежеседмични срещи вечер, на които каним млади хора да си прекарат добре със забавни активности.
 

Ето кратък план на това, което се случи през Март, и какво предстои през Април!

Научи повече

ПРОЛЕТТА Е ТУК: МАРТ 2022

Обучение, обмен и възможности

Стажове
 

Както знаете, във фондация Смокиня работим с международни доброволци, за да помогнем на младежите да намерят европейски възможности, а сега търсим млади хора, които искат да придобият нов работен опит като стажанти в интересна среда, като направят първата си стъпка към мечтаната кариера! Ако се присъедините към нас, ще бъдете запознати с организацията и ще бъдете обучени как работим. Ще бъдете наблюдавани и напътствани по начин, по който сами да си поставяте цели и да научите, практикувате, развивате и овладявате някои важни житейски умения и компетенции; работа в екип, сътрудничество, умение да се учиш, управление на времето, комуникационни и коучинг умения, иницииране на проекти от А до Я и много други! Звучи страхотно, нали? Тогава кликнете върху следния линк и станете част от екипа!

Кандидатствайте сега
Възможности за Eurodesk
 
Във фондация Смокиня знаем, че ако сте тук и четете тези думи, то е защото се интересувате от Европейския съюз и от това, което се случва в него. Поради тези причини и възползвайки се от Европейската година на младежта, сме повече от убедени, че следните съвети, предоставени от платформата Евродеск, за това как да намерите и да кандидатствате за възможности в чужбина, ще ви бъдат особено интересни. Затова не чакайте повече и ги разгледайте сега! А ако не сте чували за Евродеск, не се притеснявайте, кликнете върху бутона и открийте нов хоризонт от възможности!
Научи повече
Discovery EU
 
2022 г. е официално обявена за Година на младежта, което означава, че Европейският съюз ще бъде специално фокусиран върху насърчаването на възможностите за младите хора в цяла Европа. По този начин с удоволствие съобщаваме, че Европейската комисия предлага 35 000 свободни места за 18-годишни младежи, които могат да пътуват безплатно с влак и да видят цялата красота и разнообразие на континента по програмата DiscoverEU. Освен това избраните ще получат и много други отстъпки, които могат да се използват на места като заведения за хранене, жилищни площи или културни обекти, така че какво чакате? Кандидатствайте между 7 и 21 април на Европейския младежки портал и спечелете най-доброто преживяване в живота си!
Кандидатствайте сега
Умения за живот чрез предприемачество - Младежки обмен
 
Какво ще кажете да прекарате пет дни в Австрия, заобиколени от хора от повече от осем различни държави? Интересувате ли се да подобрите и развиете своите предприемачески умения? Тогава това е за вас! Кандидатствайте сега за този младежки обмен и започнете да се учите на самоосъзнаване и стратегии за разрешаване на лични и професионални предизвикателства, вътрешна мотивация, работа в екип и техники за вземане на решения. Побързайте, свободните места се изчерпват бързо!
Кандидатствайте сега
Предизвикателство за нулеви отпадъци - младежки обмен
 
Глобалното затопляне е проблем, който засяга всички по света, а в Смокиня сме дълбоко компрометирани в борбата с изменението на климата. По този начин не бихме могли да бъдем по-щастливи да ви съобщим за невероятната възможност, открита от Hopeland, да участвате в младежкия обмен "Предизвикателство за нулеви отпадъци". Едно уникално 9-дневно преживяване в Гърция, където ще обмените своите идеи и практики с хора от цяла Европа за рециклирането, повторното използване, Целите за устойчиво развитие и много други. Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Лидерство и личностно развитие - курс за обучение
 

Управление на проекти, организационни умения, решаване на конфликти, изграждане на екипи... Това са все високо ценени умения на днешния пазар на труда. Има обаче още една характеристика, изключително търсена от работодателите в повечето сектори, която е трудно да се притежава и още по-сложно да се придобие - лидерството. Сега, благодарение на програма "Еразъм+", имате възможност да участвате в 9-дневен курс на обучение в чужбина, специално насочен към личностното развитие чрез саморефлексия, изобретателност, отговорност и самопознание, като ключови моменти, които ще ви покажат пътя към подобряване на лидерските ви умения и превръщането ви в истински лидер в професионалния и личния ви живот. Освен това той е достъпен през април, юни и юли съответно в Чешката република, Франция и Унгария. Направете промяна, поемете лидерството и кандидатствайте сега!

Кандидатствайте сега
Изкуството на фасилитацията - курс за обучение
 
Вие сте младежки работник или фасилитатор? Имате ли мотивация да се обучавате в международна атмосфера с млади хора? Имаме добра новина за вас; вашите желания бяха чути. Сега имате невероятната възможност да отидете на "Изкуството на фасилитацията" - интензивен, но интересен курс за обучение, който се намира в Полша и в който ще научите как да подобрите уменията си за фасилитация, като например комуникация, междуличностна работа в екип, управление на конфликти или структуриране на групови формации, благодарение на нови работни инструменти. Всичко това, докато преживявате динамично обучение за личностно развитие в игрива учебна среда. Искате ли да пропуснете този шанс?
Кандидатствайте сега
Changemakers - курс за обучение
 

Светът, в който живеем, е в опасност и е необходима промяна. Не след едно десетилетие, не след пет години, а сега, днес. Поради тази причина от Смокиня сме наистина щастливи да обявим възможността за участие в осемдневен обучителен курс в Аргос (Гърция), насочен към подпомагане на младежките работници да разберат изменението на климата и да им дадат възможност да предприемат действия, за да станат приятелски настроени към климата, правейки по този начин първите стъпки за създаване на кампания за климата и превръщайки се в човек, който променя климата. Така че, ако се притеснявате за възобновяемите енергийни източници, замърсяването и глобалното затопляне, може би това ще бъде опитът, който ще ви помогне в личен и професионален план да промените живота си. Кандидатствайте сега!

Кандидатствайте сега
Устойчив начин на живот - Доброволчество в EKC
 

Зелени поля, високи планини, спокойни езера, гостоприемни хора... Това е картината, която се появява в съзнанието ни, когато си помислим за Словения, а сега можете да я направите истинска! Според програмата "Европейски корпус за солидарност" в младежкия център "Завод Боб", намиращ се в Любляна, са отворени няколко свободни работни места за работа като дългосрочен доброволец. Насърчаването на неформалното образование, личностното и професионалното израстване, екологичната осведоменост и природното равновесие са само част от темите и задачите, в които ще бъдат въвлечени избраните кандидати по време на това уникално мултикултурно преживяване в чужбина. Как звучи това? Вижте нашия уебсайт тук за повече подробности, обещахме, че ще си заслужава!

Кандидатствайте сега
Цифрова младежка работа - EKC Volunteering
 

Благодарение на Европейската година на младежта Европа е изпълнена с възможности, а Словения има късмет! В допълнение към гореспоменатия проект на ЕСК, Zavod Bob обяви, че търси дългосрочни доброволци за позиция в областта на цифровите технологии, които се интересуват от логистична и техническа подкрепа, управление на социални медии, редактиране на цифрови снимки и видео и разработване на онлайн съдържание. Така че, ако смятате, че профилът ви и споменатото по горе отговаря на вкусовете ви и вървят в една и съща посока, пригответе се, защото това професионално приключение започва съвсем скоро, какво чакате? Кандидатствайте сега!

Кандидатствайте сега
Бъдещето е солидарност 2.0 - EKC Доброволчество
 

Вие сте социален работник? Или се интересувате от работа с хора с увреждания в чужбина? Ако отговорът е "да", значи сте късметлии. AMPROS, организация с нестопанска цел, предлага възможността да си сътрудничите с нея в продължение на осем месеца в областта на социалните дейности като доброволец от Европейския корпус за солидарност. И ako да помагате на хора, които се нуждаят от подкрепа, не е достатъчно мотивиращо, нека ви кажем, че проектът ще се осъществява в Сантандер, един от най-красивите региони на северното крайбрежие на Испания. Кликнете върху следния линк и се присъединете към тях още днес!

Кандидатствайте сега
Семена на солидарността - Доброволчество в ЕKC
 
Завършили сте обучението си и искате да натрупате професионален опит в чужбина? Интересувате ли се от работа за ЕС? А може би просто имате нужда да си починете, за да откриете себе си, докато помагате на другите? Ако е така, това може да е вашият шанс: девет месеца като доброволец на Европейския корпус за солидарност в Унгария, в които ще работите по проектирането и провеждането на творчески работилници за деца, ще организирате събития с местната общност и ще реализирате личните си идеи за проекти с професионална подкрепа. Не звучи зле, нали? Направете крачката сега!
Кандидатствайте сега

Събития и дейности

Смокиня Подкаст
 

Обичате ли да пътувате? Може би смятате, че бъдещето ви е в чужбина? Или просто обичате да се забавлявате в добра компания? Тогава сте късметлии, защото нашият международен екип наскоро създаде "Смокиня Подкаст" - цифрово и онлайн радиопредаване, което ще засегне много различни теми, свързани с младежта, като заетост, предприемачество, обучение и работа в чужбина, житейски опит и много други! През този първи сезон ще говорим за доброволчеството и Европейския корпус за солидарност с Валентина, Давид, Вики, Светлана и Лоис като представители на тази програма в Пловдив. Ще пропуснете ли този шанс? Кликнете на бутона по-долу и се наслаждавайте, учете, смейте се!

Възпроизвеждане на
Забавни факти за ЕС
 

Всеки ден чуваме за европейските институции, органи и агенции, за правото, икономиката и политиката на ЕС, които оказват голямо влияние върху националното развитие на всички държави членки. Но какво всъщност знаем за това какво представлява Европейският съюз и как функционира той? С цел да предоставим на нашите последователи подходящата информация, за да разрешим техните съмнения и да задоволим любопитството им, във фондация Смокиня организирахме програма EU Fun Facts, която ще публикуваме в нашите социални медии два пъти седмично. Следете нашите истории и научавайте, докато се забавлявате!

Научи повече
Смокиня на улицата
 
Във фондация Смокиня защитаваме идеята, че е възможен друг свят, по-добро място, което работи за всички от любов, грижа и сътрудничество, и преследваме тази цел. Въпреки това не можем да се справим сами, въпреки усилията на международния ни екип и безценното доверие на нашите последователи. Затова през последните седмици нашите доброволци, с помощта на новите ни стажанти, посещаваха колкото се може повече места из града, за да разпространят нашата визия за света и да се опитат да подтикнат хората да участват в нашите готини дейности. Беше забавно и ползотворно, а всъщност и не толкова трудно; когато хората видят снимките на нашите гости, които се смеят и забавляват всеки четвъртък в клуб Смокиня, всички те искат да се присъединят към нас!
Научи повече
Международен ден на щастието
 
Всички ние живеем толкова съсредоточено в ежедневните си задължения на работното място, толкова сме заети с бизнеса си, че понякога не си вземаме почивка, когато имаме нужда от нея, за да подишаме, да помислим и да се запитаме: това ли е, което наистина искам да правя? Поради тези причини и във връзка с честването на Международния ден на щастието на 26 март, Смокиня реши да вземем камерите и микрофоните си, да излезем по улиците на Пловдив и просто да зададем на нашите съседи един от най-простите и дълбоки въпроси. "Какво ви прави щастливи?" Бихме могли да ви предадем предварително отговорите, но вярваме, че ще ви хареса да ги гледате сами и да си зададете същия въпрос. Може би ще разберете за нещо, което не очаквате!
Възпроизвеждане на видео
Смокиня в един паралелен свят
 
Решена да помага на хората, които имат нужда от повече подкрепа, Маша, нашата мотивирана доброволка от Санкт Петербург, продължава да работи всяка седмица с "Паралелен свят" - много активно сдружение, намиращо се в нашия град Пловдив, където млади хора с различни видове увреждания учат, играят и се борят за един по-добър свят, подходящ за всички. По този начин Маша е подготвила много игри за работа в екип, свързани с музика, танци, рисуване и физически упражнения, за да покаже на всички, че да си различен не означава нищо лошо! Освен това единственият им проблем е, че имат толкова голямо сърце, че е трудно да ги оставиш след края на събитията.
Научи повече
Почистване на река Марица
 
Грижата за околната среда е общ дълг, който сега е по-важен от всякога във връзка с глобалното затопляне и сериозната борба с изменението на климата. Както знаете, във фондация "Смокиня" сме твърдо компрометирани със стратегията на ЕС до 2050 г. и целите за устойчиво развитие, което ни накара да поемем инициативата в Пловдив и да се опитаме да направим промяна, реална и видима, започвайки от местно ниво. По този начин нашият екип планира акция по почистване, за да съберем възможно най-много отпадъци от брега на река Марица, с цел да превърнем тази замърсена част на града в зелена и безопасна зона, където децата, младежите и възрастните хора могат да прекарват времето си по здравословен начин сега, когато пролетта е тук, а лятото наближава. Мислехме за това и го направихме, но то нямаше да бъде възможно без силата и безкрайната подкрепа на нашите международни последователи, които взеха същите ръкавици и торбички като нас, за да направят света малко по-добър.
Възпроизвеждане на видео
Здрав дух в здраво тяло
 
Тайната на добрия живот не е толкова сложна: прясна храна, добра компания, добър сън, упражнения за тялото, бъдеща цел и смях колкото се може повече. С други думи, здрав дух в здраво тяло. Във връзка с това от фондация "Смокиня" смятахме, че най-добрата формула да предложим тази възможност на младите хора е да организираме публично събитие на открито, така че го направихме! Благодарение на Маша и нейния опит като личен треньор, на целия ни работещ персонал и със сигурност на нашите любими последователи, които прекараха една прекрасна съботна сутрин в танци, движение и общуване с нашия безплатен клас по зумба в крайбрежната зона на Марица, бяха заобиколени от пролетния мирис и добри хора, намериха подходящия баланс за фантастично настроение. Не пропускайте следващия!
Научи повече

КЛУБ СМОКИНИЯ

Добре дошла пролет
 
Няма нищо по-вълшебно от края на зимния студ и появата на живота с първите пролетни цветя. Във връзка с този красив момент от годината във фондация "Смокиня" организирахме едно много готино занимание, в което нашите участници можеха не само да научат за дълбоки и древни български и славянски традиции като Баба Марта, но и да се забавляват заедно, като приготвят сами ръчно изработените си гривни от мартеници, докато развиват нови лични връзки между тях и нашия екип от доброволци. Това беше едно пролетно събитие, което със сигурност те никога няма да забравят!
Научи повече
Игри за работа в екип
 
Може да изглежда, че е лесно да се общува с други млади хора, но... Наистина ли е толкова просто след последиците от тези времена на пандемия и изолация? Ние вече знаем отговора и точно заради това Вики, нашата австрийска доброволка, реши да приеме предизвикателството и да подготви едно невероятно събитие от нашия клуб "Смокиня". Този път нашите последователи трябваше да се справят с различни игри, които ги принудиха да отворят съзнанието си, да слушат, а не само да чуват какво казват другите за себе си и най-вече... Да бъдат инженери! Може да звучи странно, но ако искате да накарате едно яйце да полети, трябва да превърнете нуждата във възможност за въображение. Ако не знаете за какво говорим, не се притеснявайте, елате на следващото събитие и разберете. Засега нека кажем, че имат нужда да затвърдят знанията си по физика.
Възпроизвеждане на видео
Разчупване на стереотипите
 
Ако фондация Смокиня е известна с нещо, то е именно с международния си характер. Всеки ден работим рамо до рамо с хора от цяла Европа, с различни култури, житейски перспективи и академичен опит, което ни помага да се развиваме и напредваме. Въпреки пътуващите ни умове обаче понякога е наистина сложно да живеем без стереотипи и затова нашият доброволец Дaвид реши да планира дейност, насочена към разбиване на всички фалшиви предразсъдъци, освен че ще контекстуализира истинските. Така в продължение на два часа нашите гости се смяха, забавляваха и се сприятеляваха благодарение на дейностите по рисуване и викторина, но и научиха много! Няма нищо по-хубаво от една доза реалност, която да разшири мислите ни и да ги освободи от предишни идеи.
Научи повече
Лингвистично кафе
 
Всеки от нас има в сърцето си малък поет, който ни кара да бъдем по-добри хора, да преосмисляме живота, любовта и свободата и който ни кара да се чувстваме по-щастливи, когато сме тъжни. Поради тези причини екипът на Смокиня реши, че би било хубаво да отпразнуваме литературна вечер, като се възползваме от вече известното ни Лингвистично кафене. По този начин нашите скъпи гости дойдоха в офиса, за да прекарат едно вълшебно време в топла международна атмосфера, където рецитираха най-красивите стихотворения от собствените си страни, като същевременно се опитваха да обяснят смисъла им с помощта на рисунки и пантомима. Една окуражаваща, вдъхновяваща и културна дейност, която, виждайки усмивките по лицата на хората, трябва да повторим отново!
Научи повече

КАКВО СЛЕДВА?: АПРИЛ 2022 Г.

Април 2022 г.
 

Април може да бъде месец, в който времето е непредсказуемо - дъжд, вятър, студ, жега, слънце... Това, което е сигурно обаче, е, че във фондация Смокиня сме подготвили много фантастични дейности и събития, които не можете да пропуснете. Разрешаването на конфликти, художественото рисуване, общуването и културата са само част от темите, с които ще се занимаваме. Бъдете готови, защото партито започва сега!

Научи повече
Какви са опита и успехите на предишните участници?
Научи повече

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин

Smokinya Foundation website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2021 Фондация "Смокиня" , Всички права запазени.

Нашият адрес е :
Фондация "Смокиня", ул. "Бетовен" №12, Пловдив 4000, Bulgaria

Тук можете да се отпишете от този списък.