View this email in your browser
English

Информационен бюлетин

Клуб Смокиня

От юли клуб Смокиня напредва, а ние с радост организираме ежеседмични срещи вечер, на които каним млади хора да си прекарат добре със забавни активности.

Ето кратък план на това, което се случи през юни, и какво предстои през юли!

Научи повече

ЛЯТНО ВРЕМЕ: ЮНИ 2022 Г.

Обучение, обмен и възможности

Стажове
 

Както знаете, във фондация Смокиня работим с международни доброволци, за да помогнем на младежите да намерят европейски възможности, а сега търсим млади хора, които искат да придобият нов работен опит като стажанти в интересна среда, като направят първата си стъпка към мечтаната кариера! Ако се присъедините към нас, ще бъдете запознати с организацията и ще бъдете обучени как работим. Ще бъдете наблюдавани и напътствани по начин, по който сами да си поставяте цели и да научите, практикувате, развивате и овладявате някои важни житейски умения и компетенции; работа в екип, сътрудничество, умение да се учиш, управление на времето, комуникационни и коучинг умения, иницииране на проекти от А до Я и много други! Звучи страхотно, нали? Тогава кликнете върху следния линк и станете част от екипа!

Кандидатствайте сега
Възможности за Евродеск
 
Във фондация Смокиня знаем, че ако сте тук и четете тези думи, то е защото се интересувате от Европейския съюз и от това, което се случва в него. Поради тези причини и възползвайки се от Европейската година на младежта, сме повече от убедени, че следните съвети, предоставени от платформата Евродеск, за това как да намерите и да кандидатствате за възможности в чужбина, ще ви бъдат особено интересни. Затова не чакайте повече и ги разгледайте сега! А ако не сте чували за Евродеск, не се притеснявайте, кликнете върху бутона и открийте нов хоризонт от възможности!
Научи повече
Младежки водач - курс за обучение
 
Като младежка неправителствена организация и официален Евродеск Мултиплейър, във фондация Смокиня имаме удоволствието да ви съобщим, че между 30 август и 9 септември ще бъдем домакини на основното обучение по синергия "Младежки водач"; едно много интензивно преживяване за тези, които искат да излязат от зоната си на комфорт и да открият себе си. Така че ако сте готови да поставите под въпрос негативните си убеждения, да си поставите дългосрочни цели, да придобиете увереност в себе си, да поемете отговорност за действията си, да забравите предишните си предразсъдъци и да се замислите за действията, които предприемате, това наистина е за вас. Кандидатствайте сега и бъдете добре дошли в новия си живот!
Кандидатствайте сега
Elevate YOUth work - Курс за обучение

Работите ли в неправителствена организация? Искате ли да подобрите осведомеността за ситуацията с ЛГБТИКВ+ във вашата професионална среда? А може би просто се интересувате от темата? Това няма значение; Active Rainbow кани хора от цяла Европа да участват в неговия курс за обучение в Латвия и ние сме сигурни, че това може да е възможността, която сте чакали! Разширете знанията и компетенциите си по темата за ЛГБТКЯ+, изпитайте ползите от международното сътрудничество, подобрете организационните си умения за работа в екип, открийте как да използвате нови дигитални и медийни умения... И не забравяйте за техниките за работа с изображения/театър/разказване на истории! Поемете риска и предайте кандидатурата си възможно най-скоро, няма да съжалявате.
Кандидатствайте сега
По пътя към качеството - курс за обучение
 
Търсехте ли възможност да станете обучител на младежи? Тогава е вашият щастлив ден, защото имаме невероятно предложение, което не можете да откажете. Нашият приятел от 2Бърно Connected" има свободни места за включване в много интензивна дългосрочна проектна програма за обучение на хора, които желаят да се развиват като младежки работници. Десет дни в Лути, Чешката република, където ще се занимавате с теми като международна среда, неформално образование, работа в група и меки умения, Еразъм+ и работа в мрежа, ще научите как да проектирате и предоставяте висококачествено образование, запълвайки празнината, създадена от официалните образователни системи. Основното изискване е да сте проактивни и да имате силна мотивация за промяна, така че ако това е вашият случай, направете крачката сега и кандидатствайте още днес! 
Кандидатствайте сега
Ние растем - курс за обучение
 
Във фондация Смокиня се гордеем, че помагаме на хората да намерят своя път, като им предоставяме инструментите, от които се нуждаят, за да постигнат личностно и професионално развитие. Но сега с удоволствие съобщаваме, че ще бъдем основни организатори и домакини на един много интензивен и задълбочен курс за изграждане на капацитет на младежки НПО. Така че, ако сте лидер, главен представител на друга организация, това е вашият шанс да разберете как да увеличите интегрирането на добри практики и нови методи в ежедневните дейности, да създадете сътрудничество с организации, действащи в различни социални, образователни и трудови области, да планирате стратегически професионалното развитие на персонала във връзка с индивидуалните нужди и организационните цели или да изградите мрежи от международни контакти, да участвате активно в обществото и да развиете чувство за европейско гражданство и идентичност наред с много други аспекти. Вратите ни са отворени, очакваме ви. Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Радостно лидерство - курс за обучение
 
Кой сте вие? Смятате ли, че сте естествен лидер? Или ако това не е така, бихте ли искали да станете такъв? "Camphill Community Glencraig", организация, намираща се в Северна Ирландия, отново откри нови свободни места за поредния си успешен проект "Радостно лидерство". Разработени на базата на изпитан холистичен подход, те търсят хора на възраст над 18 години като вас, които са на ръководна позиция или се стремят да бъдат на такава, работят в организация, имат работа като младежки работник или просто желаят да научат нови инструменти за сегашната си рутина, които са готови да работят усилено в продължение на една седмица в този интензивен младежки обмен. Само смелите ще преминат! Вие сте един от тях? Кандидатствайте още днес!
Кандидатствайте сега
Танцувай с цветовете си - Младежки обмен
 
Какво ще кажете за няколко дни в чужбина, за да се обучавате в личностно развитие? Звучи добре, нали? Тогава сте късметлии, защото фондация Olde Vechte ви предлага възможността да участвате в незабравим младежки обмен в Оммен, Нидерландия, в началото на септември. Една чудесна възможност, отворена за обикновени участници, а също и за тези, които са подготвени да станат лидери на екипи, където всички ще участват в дейности, свързани с танци, изразяване на емоции чрез стилове на движение, свързване с другите и придобиване на жизнена енергия и творчество. Ако искате да научите повече, не се колебайте и както обичаме да казваме, кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Hopeland - Доброволчество в ECK
 
Още, още и още! Hopeland, гръцка неправителствена организация, която се намира в Аргос, изгаря от програмата "Еразъм+". Сега вече нямате оправдание да се присъедините към тях като доброволец на Европейския корпус за солидарност, тъй като те предлагат места не само за едномесечен проект, но и за три. Перфектно време за самоанализ, за израстване като личност и за подпомагане на подобряването на местното общество и околната среда с подкрепата на международна група млади хора. Те искат от вас само да използвате най-силната сила, която съществува на Земята - вашата воля. Използвайте ръцете си, ума си и творчеството си, за да преодолеете ограниченията си благодарение на техните обучители и да направите промяна за един по-устойчив свят, която никога няма да забравите. Присъединете се към тях, присъединете се към нас!
Кандидатствайте сега
PRESS - Доброволчество в ЕСК
 
Сигурни сме, че искате да направите нещо полезно, нещо значимо за бъдещата ви професионална кариера, което да помогне за подобряване на перспективите ви на пазара на труда. Ами ако ви кажем, че можете да го направите, докато изживявате невероятно преживяване в чужбина? YouNet, италианска неправителствена организация, търси млади хора, които могат да се включат в дванадесетмесечен проект като доброволци на Европейския корпус за солидарност в Реджо Емилия. Неповторим шанс да научите повече за институциите на ЕС, младежките политики и програми, да организирате публични езикови тандеми, да си сътрудничите с местната общност, да развиете уменията си за работа в екип и лидерство, а също и да участвате в радиоинтервюта. Какво се предполага, че чакате? Изживейте приключението на живота си!
Кандидатствайте сега
Нова ера - Доброволчество в ЕСК
 
Светът е прекрасно място за живеене, но дори и раят се нуждае от подкрепа. В тази връзка, ако сте човек, който иска да промени нещо и е готов да си изцапа ръцете, за да създаде по-добра среда, която да е подходяща за всички, Hopeland, неправителствена организация, която се намира в Гърция, има подарък за вас. Какво ще кажете за цял месец живот като доброволец в Аргос? Поемете инициативи, като създадете възможности и реални резултати за обществото и местните общности, споделете незабравимо преживяване сред хора от други държави в екоселище сред природата, научете се как да се справяте с предизвикателствата и проблемите в живота си и, разбира се, развийте медийните си умения, като работите върху фотография, видеомонтаж, документиране и създаване на филми. Но преди всичко изпитайте себе си! Излезте от зоната си на комфорт и не пропускайте тази възможност. Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега

Новини, cъбития и дейности

Смокиня подкаст
 
Обичате ли да пътувате? Може би смятате, че бъдещето ви е в чужбина? Или просто обичате да се забавлявате в добра компания? Тогава имате късмет, защото нашият международен екип наскоро създаде " Смокиня Поадкаст" - цифрово и онлайн радиопредаване, което ще засегне много различни теми, свързани с младежта, като заетост, предприемачество, обучение и работа в чужбина, житейски опит и много други. През този втори сезон ще говорим за доброволчеството, програмите "Еразъм", работата или обучението в чужбина, благодарение на личния опит на някои от нашите мотивирани участници във фондация "Смокиня". Ще пропуснете ли тази възможност? Кликнете върху бутона по-долу и се наслаждавайте, учете и се смейте.
Възпроизвеждане на
Възможности в Европа
 
Може би вече сте чували за проектите по "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", тъй като полагаме огромни усилия, за да достигнем до всички вас, но... Знаете ли, че в Европейския съюз ви очакват стотици предоставени възможности? Бяхме напълно сигурни, че това не е така, тъй като за съжаление те не са известни, но като официален мултипликатор на Евродеск е наше задължение и, разбира се, удоволствие да го направим. Затова с удоволствие ви съобщаваме, че сме подготвили подробна статия на нашия уебсайт, в която ви представяме пет невероятни шанса за вас: от стажове в делегациите на ЕС, в Европейската агенция по лекарствата или в Съда на ЕС до доброволческа дейност в ООН или GreenPeace. Звучи ли ви интересно, нали? Тогава посетете нашия уебсайт, там можете да намерите цялата информация, от която се нуждаете; как да кандидатствате, формални изисквания, допълнителни връзкиһттр://.... Не пропускайте тези възможности на Bъзможности в Европа, кандидатствайте сега!
Научи повече
Смислен вторник
 
Имате ли твърде много свободно време? Интересувате ли се от личностно развитие? Тогава обърнете внимание на нашите "Смислени вторници" - нова инициатива, която има за цел да даде шанс на младите хора в Пловдив да придобият задълбочени познания по различни теми, които са много търсени на настоящия пазар на труда. Замислени като компилация от ежеседмични семинари, във фондация "Смокиня" започнахме да споделяме опита си за това какво е коучинг и как да се коучиш в личния си живот. Една интензивна, но ползотворна сесия, организирана от директора на нашата организация, на която участниците ни можеха да се насладят безплатно. Единствената цена, която трябваше да платят, беше времето им, а по отношение на техните мнения, тя си заслужаваше напълно. Следващия път не се колебайте, присъединете се към нас и се възползвайте от тези безплатни полезни обучения!
Научи повече
Международен младежки фестивал
 
Знаем, че работата в офиса е част от ежедневието на всяка неправителствена организация и фондация "Смокиня" не прави изключение, както може да потвърди нашият екип от доброволци. Въпреки това обичаме да сме в контакт с младежите в Пловдив, да разговаряме с тях за бъдещите им перспективи и да се опитваме да ги подкрепяме, като им предлагаме качествени възможности за придобиване на подходящ опит в чужбина. В тази връзка не успяхме да избегнем изкушението и преди няколко седмици участвахме в невероятния Международен младежки фестивал, разположен в близост до Гребния канал. Беше толкова страхотно! Участвахме в семинари, свързани с актуални теми като личностно развитие или лидерство, обменихме впечатления и контакти с други подобни организации от страни от цяла Европа и най-важното - общувахме с много хора благодарение на нашите викторини, награди, подаръци и други изненадващи дейности, които им бяхме подготвили. Да се учиш, като се забавляваш - това е нашето верую. Искате ли да опитате? Очакваме ви всеки четвъртък!
Възпроизвеждане на видео
По-добре заедно: Работим за младежта в Столи Пиново
 
Във фондация "Смокиня" защитаваме идеята за равни възможности за всички, без да се съобразяваме с религиозния, етническия, академичния или социалния произход на хората. Всички ние сме човешки същества и всички имаме едни и същи мечти и желания. Ето защо нашият екип реши да участва в красивото събитие, организирано в скромния квартал Столипиново, като си сътрудничи с роми, за да ги улесни в пълноценната им интеграция в местната среда. По-специално, нашите доброволци разработиха фантастичен план за дейности, основан на различни игри за рисуване, ръчно изработване и задачи за декорация, насочени към тези, които се нуждаят от повече грижи - децата. Беше един вълшебен и цветен ден, изпълнен с много традиционна музика, смях и доброта, дори с прегръдки и сълзи, когато екипът ни трябваше да напусне мястото и да се върне у дома, така че приемаме, че сме си свършили работата и затова не можем да бъдем по-щастливи. Някои неща са просто безценни и истинската усмивка на едно дете е едно от тях!
Научи повече
Почистване на река Марица: Част II
 
Казват, че ако искаш да промениш света, трябва да започнеш с промяна на себе си, малко по малко, стъпка по стъпка. Поради тези причини, във връзка с мотото ни да създадем свят, който работи за всички, от любов, грижа и сътрудничество, във фондация "Смокиня" решихме да продължим да работим за подобряването на нашия любим град Пловдив. По този начин преди няколко дни нашият инициативен екип от доброволци, заедно с подкрепата на нашите съмишленици, взеха ръкавиците и чувалите и въпреки горещите летни дни се събраха, за да почистят крайбрежието на река Марица. Можем да кажем, че не беше нито лесно, нито приятно поради количеството боклуци и замърсявания, натрупани там, но със сигурност беше абсолютно полезно. Сега нашите съседи имат чисто и приятно място, където да прекарват времето си на открито. Техните поздрави са най-добрата цена за нас! Ако се интересувате от участие в тези събития, погледнете видеото ни в следващия линк и обърнете внимание, организираме ги два пъти месечно. Елате и се присъединете към нас!
Възпроизвеждане на видео
Смокиня на улицата
 
Свикнали сме да живеем в дигитален свят, в който всичко става мигновено. Изпращаме имейл, споделяме емотикони, гледаме видеоклип и няма значение дали живеете в Австралия или в Белгия, всичко работи. И това е чудесно! Но в Смокиня отказваме да изгубим личното общуване, човешкия контакт, тъй като това е нещото, което наистина ни определя като социални животни, като индивиди (а ние обичаме да общуваме с нашите последователи от ръка на ръка, трябва да го признаем). В съответствие с това всяка седмица екипът ни излиза от централата си и поема контрола върху улиците, като разпространява нашите ценности, цели и специално нашите проекти и възможности навсякъде - от паркове и официални институции до гимназии и университети. Защо? Защото днешната младеж е бъдещето на утрешния ден и ние вярваме, че този опит ще им помогне не само да подобрят професионалния си профил и перспективите си за работа, но и да израснат отвътре като хора. Искате ли да си сътрудничите с нас? Заповядайте! Ще бъдем повече от доволни.
Научи повече

КЛУБ СМОКИНИЯ

Светлини, камера, действие!
 
Сигурни сме, че през живота си сте гледали стотици, а вероятно и хиляди филми. Знаете имената на актьорите и актрисите, влюбвате се, мразите и плачете заедно с героите, които те изпълняват. Поради тези причини преди няколко дни във фондация "Смокиня" подготвихме интересно занимание, в което всички наши гости трябваше да проявят своята креативност и да се превъплътят за един ден в героите, които толкова много обичат. Но това не беше толкова лесно! С нашето събитие "Светлини, камера, действие" ги помолихме да пресъздадат известна филмова сцена, като спазят времето и диалозите, въпреки че им предоставихме и известно пространство за импровизации. И след няколко опита, много шеги, а също и много нерви, те успяха да го осъществят. Беше впечатляващо! Така че сега, освен че разчитаме на най-добрите хора в Пловдив, сме убедени, че с нас си сътрудничи и един бъдещ Леонардо Дикаприо или Анджелина Джоли.
Научи повече
Танцът Horo
 
Фондация "Смокиня" е създадена от екип от доброволци, които идват от много различни страни, а нашите последователи също имат много разнообразен произход. Всички те живеят, работят и учат в България, но... Колко дълбоко са навлезли в културно отношение? Вярваме, че не е възможно да се почувствате като истински българи, ако не опитате нашия "Хоро" - древна компилация от различни популярни народни танци, които ни идентифицират. Затова насрочихме за предишния ни клуб "Смокиня" едно чудесно занятие, на което да се научим да практикуваме този стар танц, и можем само да кажем, че всички се постараха. Някои от тях дори получиха одобрението на нашия професионален треньор по Хоро! Както виждате, животът е твърде сложен, за да го приемаме на сериозно, и е необходимо да си почиваме от време на време. Така че следващия път оставете притеснението си у дома и следвайте ритъма на гайдата с нас. Няма да съжалявате!
Научи повече
Любов към себе си, грижа за себе си
 
В Смокиня водим кръстоносен поход срещу скуката и мързела, затова се стараем всяка седмица да предлагаме свежи занимания на четирима от вас, нашите любими последователи. В тази връзка преди няколко дни направихме избора да подготвим едно много специално събитие, като се съсредоточим повече върху себе си и отделим време за личните си предпочитания и желания. Така, отговаряйки на лични въпроси, намерихме пътя към нашия център и осъзнахме дейностите, чрез които могат да се заредят енергийните ни ресурси, като помолихме нашите гости да изработят свой личен образ на любовта към себе си, да го представят пред групата и да създадат голям общ плакат за любовта към себе си. Нещо, което е особено важно в общество, доминирано от стреса и натиска на времето, където запазването на известно време за оценка и преосмисляне на себе си се е превърнало в задължително условие, за да избегнем неприятни ситуации и да презаредим енергията си. Присъединете се към нас следващия път и го проверете сами!
Научи повече
Художествено рециклиране
 
Наводнения, земетресения, цунами, снежни бури, суши... Изменението на климата е почти тук, но все още имаме време; дори сега можем да намерим решение. По този начин в Смокиня измислихме интересно занимание за нашите последователи, което да е не само забавно, но и смислено. И така, казахме го и го направихме! Преди няколко дни Игор, нашият компрометиран доброволец от Сибир, отговаряше за събитието на клуб Смокиня, като обясняваше на младите ни гости какво представляват Целите за устойчиво развитие, какво точно означава изразът "нулеви отпадъци" и как да избягваме разхищението на материали, които лесно могат да бъдат използвани повторно. Във връзка с това всички трябваше да работят по превръщането на различни стари стъклени бутилки в красиви украшения за дома, идеални за украса на домовете ни в приятен винтидж и ретро стил. Какво още трябва да спрете да замърсявате? Толкова е лесно и забавно! Посетете нашите дейности и разберете как да победите глобалното затопляне, започвайки с ежедневните си навици.
Научи повече
Scavenger Hunt
 
Казват, че най-смислената част от всяко пътуване не е да стигнеш до крайната точка, а да се насладиш на пътуването. Въпреки това всички разбираме колко много всеки обича да печели, поне от време на време. В съответствие с тези причини нашият екип от международни доброволци подготви преди няколко дни една сложна социална игра, обикновено наричана "Scavenger Hunt", в която нашите гости трябваше не само да победят отсрещния отбор възможно най-бързо, но и, и това беше частта, която най-много им хареса, да решат няколко загадки, образувани от въпроси, съвети, подсказки и инструкции, които да им позволят да продължат да търсят скритото "съкровище". Разбира се, не всички успяха да спечелят, но що се отнася до това колко ефикасно работеха заедно, можем да ви уверим, че сред нашите хора разчитаме на истински Индиана Джоунс и Шерлок Холмс. Следващия път, повече и по-добре!
Научи повече

КАКВО СЛЕДВА?: ЮЛИ 2022 Г.

юли 2022 г.
 

Знаем, че лятото е тук, а с него и хубавото време. Затова, въпреки че във Фондация Смокиня ще си вземем кратка почивка, със сигурност няма да спрем! Обърнете внимание и погледнете нашите социални медии, защото през тези седмици предстоят много нови интересни възможности, готини събития и творчески дейности - от речеви тренинги до семинари за ролите на половете. Бъдете подготвени, нека прекараме тези безкрайни летни дни заедно!

Научи повече
Какъв е опитът и успехите на предишни
участници в нашите курсове по Еразъм+?
Научи повече

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин

Smokinya Foundation website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2021 Фондация "Смокиня" , Всички права запазени.

Нашият адрес е :
Фондация "Смокиня", ул. "Бетовен" №12, Пловдив 4000, Bulgaria

Тук можете да се отпишете от този списък.