View this email in your browser
English

Информационен бюлетин

Клуб Смокиня
 

От юли клуб Смокиня напредва, а ние с радост организираме ежеседмични срещи вечер, на които каним млади хора да си прекарат добре със забавни активности.

Ето кратък план на това, което се случи през юли, и какво предстои през Август!

Научи повече

НЕ НИ СПИРАЙТЕ СЕГА: ЮЛИ 2022

Обучение, обмен и възможности

Стажове 
 

Както знаете, във фондация Смокиня работим с международни доброволци, за да помогнем на младежите да намерят европейски възможности, а сега търсим млади хора, които искат да придобият нов работен опит като стажанти в интересна среда, като направят първата си стъпка към мечтаната кариера! Ако се присъедините към нас, ще бъдете запознати с организацията и ще бъдете обучени как работим. Ще бъдете наблюдавани и напътствани по начин, по който сами да си поставяте цели и да научите, практикувате, развивате и овладявате някои важни житейски умения и компетенции; работа в екип, сътрудничество, умение да се учиш, управление на времето, комуникационни и коучинг умения, иницииране на проекти от А до Я и много други! Звучи страхотно, нали? Тогава кликнете върху следния линк и станете част от екипа!

Кандидатствайте сега
Възможности за Евродеск
 
Във фондация Смокиня знаем, че ако сте тук и четете тези думи, то е защото се интересувате от Европейския съюз и от това, което се случва в него. Поради тези причини и възползвайки се от Европейската година на младежта, сме повече от убедени, че следните съвети, предоставени от платформата Евродеск, за това как да намерите и да кандидатствате за възможности в чужбина, ще ви бъдат особено интересни. Затова не чакайте повече и ги разгледайте сега! А ако не сте чували за Евродеск, не се притеснявайте, кликнете върху бутона и открийте нов хоризонт от възможности!
Научи повече
Sustainable Me - Курс за обучение
 
Живеем в свят, който понякога се движи твърде бързо и в който може да ни е трудно да посрещнем и да се адаптираме към всички нови промени, които настъпват в наше време. Освен това имаме среща с ангажимента си към глобалната околна среда, за да обърнем сегашните нива на замърсяване и да спрем изменението на климата, което вече е опасна реалност в нашия живот. И така, какво ще кажете, ако ви кажем, че можете да направите и двете? Какво би станало, ако някой ви даде възможност да се откъснете от живота си, за да инвестирате няколко дни, за да научите и да допринесете да направите нещо наистина значимо за природата? Защото това не е шега; Narana Hostopece, неправителствена организация, базирана в Чешката република, търси мотивирани участници, готови да изживеят абсолютно офлайн и изолирано от останалия свят преживяване в сърцето на страната, където ще бъдат обучавани на теми като нулеви отпадъци, устойчив начин на живот, рециклиране или борба с глобалното затопляне. Вие ли сте този човек? Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Младежки водач - курс за обучение
 
Като младежка неправителствена организация и официален Евродеск Мултиплейър, във фондация Смокиня имаме удоволствието да ви съобщим, че между 30 август и 9 септември ще бъдем домакини на основното обучение по синергия "Младежки водач"; едно много интензивно преживяване за тези, които искат да излязат от зоната си на комфорт и да открият себе си. Така че ако сте готови да поставите под въпрос негативните си убеждения, да си поставите дългосрочни цели, да придобиете увереност в себе си, да поемете отговорност за действията си, да забравите предишните си предразсъдъци и да се замислите за действията, които предприемате, това наистина е за вас. Кандидатствайте сега и бъдете добре дошли в новия си живот!
Кандидатствайте сега
По пътя към качеството - курс за обучение
 
Търсехте ли възможност да станете обучител на младежи? Тогава е вашият щастлив ден, защото имаме невероятно предложение, което не можете да откажете. Нашият приятел от 2Бърно Connected" има свободни места за включване в много интензивна дългосрочна проектна програма за обучение на хора, които желаят да се развиват като младежки работници. Десет дни в Лути, Чешката република, където ще се занимавате с теми като международна среда, неформално образование, работа в група и меки умения, Еразъм+ и работа в мрежа, ще научите как да проектирате и предоставяте висококачествено образование, запълвайки празнината, създадена от официалните образователни системи. Основното изискване е да сте проактивни и да имате силна мотивация за промяна, така че ако това е вашият случай, направете крачката сега и кандидатствайте още днес! 
Кандидатствайте сега
Elevate YOUth work - Курс за обучение
 
Работите ли в неправителствена организация? Искате ли да подобрите осведомеността за ситуацията с ЛГБТИКВ+ във вашата професионална среда? А може би просто се интересувате от темата? Това няма значение; Active Rainbow кани хора от цяла Европа да участват в неговия курс за обучение в Латвия и ние сме сигурни, че това може да е възможността, която сте чакали! Разширете знанията и компетенциите си по темата за ЛГБТКЯ+, изпитайте ползите от международното сътрудничество, подобрете организационните си умения за работа в екип, открийте как да използвате нови дигитални и медийни умения... И не забравяйте за техниките за работа с изображения/театър/разказване на истории! Поемете риска и предайте кандидатурата си възможно най-скоро, няма да съжалявате
Кандидатствайте сега
Нова ера - Доброволчество в ЕСК
 
Светът е прекрасно място за живеене, но дори и раят се нуждае от подкрепа. В тази връзка, ако сте човек, който иска да промени нещо и е готов да си изцапа ръцете, за да създаде по-добра среда, която да е подходяща за всички, Hopeland, неправителствена организация, която се намира в Гърция, има подарък за вас. Какво ще кажете за цял месец живот като доброволец в Аргос? Поемете инициативи, като създадете възможности и реални резултати за обществото и местните общности, споделете незабравимо преживяване сред хора от други държави в екоселище сред природата, научете се как да се справяте с предизвикателствата и проблемите в живота си и, разбира се, развийте медийните си умения, като работите върху фотография, видеомонтаж, документиране и създаване на филми. Но преди всичко изпитайте себе си! Излезте от зоната си на комфорт и не пропускайте тази възможност. Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега

Новини, cъбития и дейности

Смокиня Подкаст
 
Обичате ли да пътувате? Може би смятате, че бъдещето ви е в чужбина? Или просто обичате да се забавлявате в добра компания? Тогава имате късмет, защото нашият международен екип наскоро създаде " Смокиня Подкаст" - цифрово и онлайн радиопредаване, което ще засегне много различни теми, свързани с младежта, като заетост, предприемачество, обучение и работа в чужбина, житейски опит и много други. През този втори сезон ще говорим за доброволчеството, програмите "Еразъм", работата или обучението в чужбина благодарение на личния опит на местни хора и някои от нашите мотивирани участници във фондация "Смокиня". Ще пропуснете ли тази възможност? Кликнете върху бутона по-долу и се наслаждавайте, учете и се смейте.
Възпроизвеждане на
Възможности за Европа
 
Може би вече сте чували за проектите по "Еразъм+" и "Европейски корпус за солидарност", тъй като полагаме огромни усилия да достигнем до всички вас, но... Знаете ли, че в Европейския съюз ви очакват стотици предоставени възможности? Бяхме напълно сигурни, че това не е така, тъй като за съжаление те не са известни, но като официален мултипликатор на Евродеск е наше задължение и, разбира се, удоволствие да го направим. Така че с удоволствие ви съобщаваме, че сме подготвили подробна статия на нашия уебсайт, в която ви представяме четири невероятни шанса: програмата BlueBook, която предлага стажове в Европейската комисия, програмата "Фулбрайт-Шуман", по която можете да кандидатствате за стипендия за обучение в САЩ, програмата "Еразъм+" за млади предприемачи, предназначена за тези, които търсят подкрепа за стартиране на нов бизнес в Европа, и Световния форум за демокрация - невероятно събитие, на което младите хора ще обсъждат актуални проблеми на нашето общество с експерти, представители на ЕС и лица, вземащи решения. Звучи ли интересно, нали? Тогава посетете нашия уебсайт, там можете да намерите цялата информация, от която се нуждаете; как да кандидатствате, формални изисквания, допълнителни връзкиһттр.... Не пропускайте тези евровъзможности, кандидатствайте сега!
Научи повече
Цели за устойчиво развитие
 
Знаете ли какво представлява Организацията на обединените нации? Чували ли сте за Целите за устойчиво развитие? Във всеки случай сме сигурни, че ще намерите нашата нова статия за интересна и полезна, в която обясняваме причините, поради които през 2015 г. беше предприета тази инициатива за изкореняване на бедността, защита на планетата и осигуряване на мир до 2030 г. Искате ли да знаете какви са тези 17 цели, под които са се подписали повечето държави в света? Кликнете върху следния линк и станете активен член на тази промяна.
Научи повече
"Сбогуването не е завинаги" - последният размисъл на Вики
 
Девет месеца - толкова време Вики, нашата австрийска стажантка, прекара в учене, работа и принос във фондация "Смокиня", за да създаде един по-добър свят от този, който вече видяхме, чрез любов и сътрудничество. Времето изглежда толкова далечно, а е минало толкова бързо! Затова от нашия екип можем само да ви благодарим. Благодарим ви за неуморната ѝ позитивна нагласа, за мотивацията ѝ да ни подкрепи от първия момент, за упоритостта ѝ да успее във всички проекти и дейности, които сме организирали, лични или професионални, и най-вече ви благодарим, че ни дадохте възможност да я срещнем и да станем приятели. Вики вече напуска нашата организация, но резултатът от нейните усилия остава с нас. Но ние не искаме да тъгуваме; както самата тя написа в последната си статия, "сбогуването не е завинаги, то просто означава, докато не се срещнем отново", и ние наистина се подписваме под нейните мили думи. Искате ли да научите повече за нейния опит с нас? Вижте статията на нашия уебсайт!
Научи повече
Проучване в ЕС
 
Фондация "Смокиня" е младежка неправителствена организация, която се занимава с международна мобилност, по-специално с проекти по "Еразъм+" и ЕСС. По време на тези преживявания изпращаме млади хора в чужбина с цел да подобрим уменията им и да ги накараме да постигнат други, които могат да променят професионалния, а и личния им живот. Така всички наши участници пътуват из цяла Европа благодарение на програми, финансирани от Европейския съюз, но... Какво всъщност знаят за това? Какво им идва наум, когато някой спомене ЕС? Точно това се чудехме в нашия екип, така че взехме нашия снимачен екип и, ето, можете да се досетите за останалото: светлини, камера и действие! Не оставайте настрана и открийте мислите и реакциите на хората, може би ще видите, че не сте толкова различни от тях, а може би сте. Европейският съюз е толкова плуралистичен, че е отворен за всякакви варианти! Гледайте нашето видео!
Възпроизвеждане на видео
Световен ден на околната среда
 
В съответствие с календара на Организацията на обединените нации наскоро отбелязахме Световния ден на околната среда. Момент, натоварен със смисъл и символика по отношение на настоящата ситуация на нашата планета, където глобалното затопляне и изменението на климата, наред с други опасности, заплашват нашето бъдеще. Затова нашият екип от доброволци взе решение да запише видеоклип, за да обобщи и обясни някои очевидни факти, които хората може би са пренебрегнали, но които са резултат от нашите действия и за чието изменение трябва да се борим. Масовото изсичане на дървета, замърсяването на океаните, липсата на питейна водаһттр.... Пуснете видеото и разберете какво се случва там, станете загрижен гражданин и ни помогнете да променим това положение!
Възпроизвеждане на видео
Клас по зумба
 
Лятото е тук, обичаме да ходим на басейн, на море, а повечето от нас са забравили да правят достатъчно упражнения през годината, така че сега съжаляват за това... Но не се притеснявайте! Във фондация "Смокиня" се опитваме да насърчаваме хората да поддържат здравословен начин на живот, затова решихме да продължим да организираме популярните уроци по зумба, в които Маша, нашият фитнес експерт, учи всички как да бъдат активни чрез забавни и мотивиращи танци и упражнения. Начин да се развеселите, да подобрите тялото си, да тренирате сърцето си, а също така да се забавлявате и да се срещнете с приятели в международна и приятелска атмосфера. Готови ли сте да оставите тази възможност отново да ви подмине? Не се срамувайте и се присъединете към нас за следващото събитие! 
Научи повече
За свят без реч на омразата
 
Живеем в глобален, дигитален свят, в който за секунди можем да разберем дали пеперуда размахва криле на другия край на планетата, само като кликнем върху лаптопа си или превъртим смартфона си. Това се възприема като едно от най-големите постижения на нашия век - информационната ера, но ..... Ами ако тази лекота е и нещо, от което трябва да се опасяваме? Ето защо ние в нашия екип, в съответствие с общите ни цели за осигуряване на безопасно пространство за младите хора, в което те да се развиват и да развиват своите умения, считаме за уместно да ги предупредим за опасностите, които крие сърфирането в интернет днес. Фалшивите новини, измамите, речта на омразата и кибертормозът са някои от най-често срещаните проблеми, за които младите хора трябва да знаят, и затова екипът ни подготви кратко, но съдържателно видео, за да повиши осведомеността по тези въпроси. Кликнете върху връзката по-долу и разберете какво имат да кажат те!
Възпроизвеждане на видео
Работа за бъдещето: Събитие за почистване
 
Лятото се отразява тежко на стария континент и България не прави изключение. Въпреки това сме убедени, че има много работа, която трябва да се свърши в нашата местна среда, за да я подобрим не само за всички нас, но и за бъдещите поколения. Какъв пейзаж искаме да им оставим? В този смисъл ние от фондация "Смокиня" решихме да допринесем за постигането на тази цел, дори ако работата ни представлява само капка вода в океана, и затова тези дни неуморният ни екип от международни доброволци отново взе ръкавиците и чувалите, тръгвайки по улиците на любимия ни Пловдив, за да го почисти от боклуците. След крайбрежието на Марица, целта на екипа ни беше да почисти Велопарка и основните обществени зони на парк "Лаута" и обещаваме, че успяха! Работа, усилия, пот, резултати. Това е нашата философия. Действайте с нас следващия път и направете нещо полезно за вашето село, направете промяна в света от вашия дом!
Възпроизвеждане на видео
Малък акт на доброта
 
Животът невинаги е лесен път, знаем това, но светът е пълен с добри хора, които са готови да помагат на другите, без да очакват да получат нещо като награда. Поради тези причини и с цел да покажем на обществото ни, че всичко е възможно, ако работим заедно за благородна цел, във фондация Смокиня взехме решение да излезем на улицата и да попитаме случайни хора за добрите постъпки, които са се случили в живота им, за малките актове на доброта, които все още помнят въпреки изминалото време. Защото лошите спомени болят, но добрите моменти са още по-силни и ни бележат завинаги. Любопитно ли ви е да научите какво са отговорили нашите участници? Тогава отидете директно на видеото на следния линк. Ще се изненадате как хората могат да променят света чрез малки актове на любов.
Възпроизвеждане на видео

КЛУБ СМОКИНИЯ

Игри за правата на човека
 
Кое е по-важно за вас, правото на достоен дом или правото на неограничена свобода на изразяване? Правото да сключите брак с избрания от вас човек или правото да протестирате? Тези въпроси са само няколко примера от дейността, която екипът на Смокиня организира преди няколко дни, когато нашите мотивирани гости трябваше да обяснят своите възгледи, като разсъждават върху значението на различните права и освен това да се поставят на мястото на въображаем човек с противоположна среда, за да проверят дали тези права наистина са гарантирани за него, или не. Това беше интензивна сесия за всички тях, която ще ги накара да размишляват по тези въпроси няколко дни след срещата ни. Това обаче е нашата цел! Да допринесем за развитието на критичното мислене на младите хора. Не пропускайте възможността да преминете през това преживяване, ние ви очакваме!
Научи повече
Роли на половете и стереотипи
 
Сигурни сме, че сте чували за феминистките искания за равни права, равно третиране и равни възможности за всички, тъй като това е важен въпрос на нашия век, който постоянно се повдига в днешно време. Колко обаче знаете за ролите на половете и стереотипите? Дали вашата личност е резултат от гените, от природата ви или е процес на изграждане вследствие на социалните конвенции? Знаем, че това е дълбок въпрос без прост отговор, и затова ние в Смокиня подготвихме специално занимание, в което нашите участници трябваше да дебатират, да обсъждат и да споделят своите мисли и чувства, стремейки се да придобият по-добра перспектива за това, което се случва днес и как функционира нашето общество. Заповядайте в следващия ни клуб Смокиня, направете своя опит и вземете нещо полезно от международната среда!
Научи повече

КАКВО СЛЕДВА?: АВГУСТ 2022 Г.

Aвгуст 2022 г.
 

Лятото най-накрая пристигна, пристигна с пълна сила, усещаме го всеки ден. Светът обаче не спира, не спира и във фондация Смокиня! Ако сте се насладили на нашия календар на дейностите през юли, поемете си дъх, защото сме планирали един наистина натоварен август, пълен с дейности и възможности за вас - от нашите проекти по "Еразъм+" и ЕСК до събития за почистване, дебати за ролята на глобалното затопляне и неврографски експерименти. Хванете този влак сега, това няма да се повтори!

Научи повече
Какъв е опитът и успехите на предишни
участници в нашите курсове по Еразъм+?
Научи повече

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин

Smokinya Foundation website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2021 Фондация "Смокиня" , Всички права запазени.

Нашият адрес е :
Фондация "Смокиня", ул. "Бетовен" №12, Пловдив 4000, Bulgaria

Тук можете да се отпишете от този списък.