English

Информационен бюлетин

Клуб Смокиня

 

От юли клуб Смокиня напредва, а ние с радост организираме ежеседмични срещи вечер, на които каним млади хора да си прекарат добре със забавни активности.
 

Ето кратък план на това, което се случи през декември-януари, и какво предстои през февруари!

Научи повече

Декември 2021 г: край на кариерата

Времената се променят

Не сбогом, а до скоро виждане
 

12 месеца - толкова време прекара нашият доброволец Лоис при нас. 12 месеца, посветени на работа за и заедно с Фондация Смокиня с убеждението, че един по-добър свят е възможен само чрез любов, грижа и сътрудничество. А сега неговото дежурство приключи. Единственото, което можем да направим, е да му пожелаем всичко най-добро в бъдеще, където и да отиде с всички ценности и знания, които му даде това преживяване. Благодарим ти, Лоис, за участието, но няма да кажем повече, защото това не е сбогом, а до скоро виждане!

Научи повече

 Двата цента на Владан
 

Както се пее в известната песен на The Doors, “Това е краят, красиви приятелю”. Това е краят… Или пък не? Преди една година Владан, нашият доброволец от Босна, пристигна за първи път в Смокиня с цел да намери своя път в живота като помага на хора в международна среда. Сега неговото преживяване с нас приключи, за разлика от личния му процес на учене и развитие, който ще продължи наблизо, много по-близо, отколкото бихме си помислили. Благодарим за всичко, Владан! Като и с Лоис, имаме чувството, че пътищата ни пак ще се пресекат.. Но още не, все още не. Успех!
 

Научи повече

Събития и дейности

Прожекции от KineDok
 

В Смокиня продължихме с ежемесечните дни за безплатно кино и този студен декември искахме да пробваме филм със силен Аржентински привкус. Не искаме да кажем твърде много за него, но ще ви подскажем малко - филмът представя една дълбоко оригинална гледна точка за разбиране на това как хората се справят с личните си проблеми в съвременното общество. Горещо препоръчван за любителите на киното!

Научи повече

Дъга на солидарността
 

Коледа винаги е специален момент, в който си мислим за обичаните ни баби и дядовци. Някои от тях обаче са сами и забравени, особено в северните райони на страната. Затова ние от Смокиня бихме искали да ви поканим да участвате в акцията на солидарност като си купите прекрасните вълнени чорапи, които възрастните хора от Ideas Factory Association изплетоха за нас. Можете да си имате свои собствени готини чорапи и да допринесете за това да се грижат добре за възрастните хора!

Научи повече

Време за ролеви игри
 

 Този период е идеален да прекараме време вкъщи с горещ шоколад, да се радваме на компанията на приятели и роднини. За съжаление не всички са такива късметлии, затова ние от Смокиня искахме да организираме оригинална ролева игра, в която участниците се поставят на мястото на мигранти, които след преодоляването на трудната ситуация търсят по-добър живот от другата страна на границата с ЕС. Интересно и задълбочено обучение!

Научи повече

Частица коледна магия
 

Въпреки че милите дядо Коледа, тримата влъхви, дядо Мраз и Снегурочка правят всичко възможно да минат през всички домове по света, знаем, че това не винаги е възможно. Затова екипът на Смокиня реши да организира забавно и уютно събитие, изпълнено с благотворителност, любов и сътрудничество за изработването на ръчно направени коледни подаръци за хора с увреждания. Беше прекрасно, нямаме думи да опишем колко ни беше приятно и колко ценим вашата подкрепа. Освен това открихме, че сред нас има някои истински творци!

Научи повече

Лингвистично кафе II: Невероятна Коледа
 

Фондация Смокиня е международна организация, която може да се похвали с представители от различни държави - Русия, Италия, Босна, Франция, България, Австрия, Испания. Затова преди началото на коледните празници решихме, че можем да подготвим нова версия на коледна песен като смесим всички тези езици. А вие, приятели, осъществихте тази идея. Благодарение на вас не само прекарахме една вълшебна вечер, споделяйки песни и преживявания заедно, но също така показахме на света, че хубавата атмосфера е възможна, въпреки малките различия! Надяваме се, че и вие сте се забавлявали като нас.

Гледайте видео

Коледното парти на Смокиня
 

2021 беше странна година за всички. Въпреки това фондация Смокиня продължи да развива успешно проекти, дейности и събития по време на тези 12 месеца, като посрещна хора от различни държави, изпрати други в чужбина с една и съща цел - да се градят връзки между културите, обществата и цивилизациите. За да изградим една по-голяма и по-силна Европа, в която има място за всички. Нещо, което нямаше да е възможно без вас, нашите последователи, гости, доброволци, преводачи, съмишленици и всички останали членове на това голямо семейство. Затова през декември искахме да отпразнуваме всичко това като го споделим с всички вас една мила вечер заедно в нашето любимо Jazz Café. Можем само да кажем, че ако светът беше като това събитие, щеше да е по-добро място. Смокиня ви благодари за всичко, приятели!

Научи повече

  Обучения

Разботилница за комуникация
 

Комуникацията е основна част от нашия личен и професионален живот, но… Знаем ли как да общуваме ефективно с другите хора? Как да предадем кратко и ясно съобщение си, докато се представяме по формален и уважителен начин? В Смокиня мислим, че това е важно за всички, особено за нашите международни доброволци, затова планирахме и организирахме работилница за тях, за да ги обучим как да подобрят уменията си комуникация при публично говорене като използвахме различни упражнения, които трябваше да направят в различни роли. Резултатът беше неочаквано забавен!

Научи повече

Работилница за първа помощ
 

Някога замисляли ли сте се какво трябва да правите при спешен случай? Ако някой ваш приятел има дълбока рана на крака? Ако сестра ви получи кожно изгаряне? Ако приятелят ви се окаже в автомобилна катастрофа? Умението да се реагира бързо и ефективно в такива случаи може да спаси живот, затова в Смокиня решихме да обучим нашите доброволци какво да правят в такива ситуации. Получиха някои изключително полезни съвети, които могат да запазят живота. От сега нататък няма от какво да се страхувате, ако сте в компанията на нашия международен екип!

Научи повече

Смокиня по улиците

Повече и заедно винаги е по-добре
 

Ние от фондация Смокиня твърдо вярваме в това, което правим, в идеята, че любовта, грижата и сътрудничеството наистина могат да създадат нов свят за всички. Затова, въпреки че нашите последователи стават все повече всяка седмица, решихме, че ще бъде добра идея да привлечем повече хора, които да се присъединят към мисията ни. Така излязохме за улиците на Пловдив и от север на юг и от изток за запад споделихме информационни листовки и постери с млади хора и институции, като ги информирахме кои сме ние и какво правим. Да се надяваме, че ще се присъединят към международния ни екип!

Научи повече

 Да живеем в паралелен свят
 

Не е нужно да говорим един и същ език, да изучаваме същите предмети, да живеем в същата държава или да притежаваме еднакви умения, за да знаем, че любовта, приятелството и солидарността са винаги добре дошли за всички, особено за онези, които имат затруднение да комуникират с другите по обичайния начин. Затова преди няколко дни екипът на Смокиня отиде в Паралелен свят - НПО, което работи с хора с увреждания, за да прекараме време заедно, да приготвим коледни сладки и най-вече да им пожелаем Весела Коледа!

Научи повече

Пътешествие до средновековието
 

Пловдив е красив град, пълен с приятни хора, исторически места и интересна архитектура. Все пак нашият екип иска да разбере повече за други части на България, затова решиха да отидат до Асеновград заедно с доброволци от други организации, за да видят старата крепост в планината. Един ден, в който се радваха на природата, заздравиха връзките и помислиха за живота си и целите си в България след прекараните няколко седмици тук. Най-добрият начин да заредят батериите и да започнат седмицата, изпълнени с мотивация!

Научи повече

ЯНУАРИ 2022: НОВА ГОДИНА, НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВA

Идват подкрепления

Света, една история за усъвършенстване без край
 

След като изпратихме нашите доброволци ветерани Лоис и Владан през декември, Смокиня имаше нужда от свежа кръв, радост и мотивацията да подкрепи международния екип.. Затова дойде Света! Тя е от Тернопил, жив и космополитен град в западна Украйна. Нашата нова доброволка е завършила международни икономически отношения и дигитален маркетинг и след кратък обогатяващ престой в Нидерландия и Турция решава, че е време да прекара цяла година в работа с местните младежи тук в Пловдив, заедно с останалата част от екипа на Смокиня. Убедени сме, че ще бъде незабравимо преживяване не само за нея, но и за останалите. Добре дошла, Света!

Научи повече

 Обучения

Работилница за ЕС компетенции
 

Знаете ли, че повечето национални и международни организации и компании търсят участници с общо взето едни и същи характеристики? Ние от фондация Смокиня мислим, че за младежите е незаменимо да имат представа за тях, за да могат да повишат шанса си да успеят в професионалния живот. Поради тази причина организираме поредина ЕС работилници и решихме да подготвим нова сесия, посветена на компетенциите, търсени от работодателите на пазара на труда. Ще ги приложим на практика чрез симулации на различни ситуации и преценки, които се използват от европейските институции за подбор на кандидати. Ако ви е интересно, следете публикациите  ни в социалните мрежи, скоро ще има още ЕС работилници!

Научи повече

Работилница за изготвяне на проекти
 

Както знаете, работата в НПО като фондация Смокиня винаги мотивира и се отплаща, но не винаги е лесна. Нашият екип трябва постоянно да работи и да търси финансиране, да кандидатства за грантове и да планира нови проекти за близките месеци и години. Поради тази причина преди няколко дни нашите доброволци взеха участие в интензивно обучение за изготвяне на проекти, за да са в течение с настоящите изисквания на ЕС. Сега чакаме резултатите!

Научи повече

Събития и дейности

Вечер на музикалните игри
 

Какво може да е по-хубаво в една мразовита зимна вечер от това да прекараме време в хубава компания докато играем музикални игри? Защото точно това направихме с клуб Смокиня. Водени от Маша, нашата мотивирана доброволка от Русия, първите ни гости трябваше да познаят какви песни ще звучат само с помощта на няколко емоджи на хартия. След това няколко смели доброволци трябваше да представят тези песни на публиката само с жестове, докато ги слушат със слушалки. Може би няма да спечелим Евровизия, но със сигурност си прекарахме чудесно заедно!

Научи повече

Заедно чрез музиката
 

След първия ни контакт с асоциацията "Паралелен свят" беше време за втори кръг. Ето защо Маша, нашата мотивирана руска доброволка, взе целия си опит като треньор и учител и отиде на гости на нашите приятели там, където всички заедно приложиха на практика музикалните си знания, много се забавляваха и подобриха координационните си умения. Усвояването на ритъма не е толкова лесно, а отличното владеене изисква практика. За щастие тази сесия беше само първата от много други!

Научи повече

Лингвистично кафе III: герои или злодеи?
 

Преди два месеца екипът на Smokinya реши да организира първото събитие "Лингвистично кафе" и отговорът от страна на нашите скъпи фенове не можеше да бъде по-добър. Ето защо желанието ни е да продължим тази хубава традиция и през тази нова година. По този повод екипът беше подготвил интересна игра, в която гостите ни трябваше да си представят, че е настъпил краят на света и тяхна е отговорността да решат кой ще бъде спасен и кой не, като използват списък с хора с различни профили и истории. Както обикновено, нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед, така че ги очакваха някои шокиращи и забавни изненади. Събитието беше толкова забавно, че някои хора вече поискаха то да се повтори.

Научи повече

KAKBO CЛЕДBA?: февруари 2022 г.

февруари 2022 г.
 

Ако сте харесали дейностите, които ви подготвихме през януари, бъдете готови, защото февруари е тук и е пълен с невероятни събития! Социални игри, бързи приятелски срещи, дейности за работа в екип и, разбира се, уютно карнавално парти, за да приключим месеца възможно най-добре. Във фондация Смокиня няма място за скука!

Научи повече
Какви са опита и успехите на предишните участници?
Научи повече

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин

Smokinya Foundation website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2021 Фондация "Смокиня" , Всички права запазени.

Нашият адрес е :
Фондация "Смокиня", ул. "Бетовен" №12, Пловдив 4000, Bulgaria

Тук можете да се отпишете от този списък.