View this email in your browser
English
Информационен бюлетин

Клуб Смокиня

От юли клуб Смокиня напредва, а ние с радост организираме ежеседмични срещи вечер, на които каним млади хора да си прекарат добре със забавни активности.
 

Ето кратък план на това, което се случи през Април, и какво предстои през Май!

Научи повече

НЯМА ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА: АПРИЛ 2022 Г.

Обучение, обмен и възможности

Стажове
 

Както знаете, във фондация Смокиня работим с международни доброволци, за да помогнем на младежите да намерят европейски възможности, а сега търсим млади хора, които искат да придобият нов работен опит като стажанти в интересна среда, като направят първата си стъпка към мечтаната кариера! Ако се присъедините към нас, ще бъдете запознати с организацията и ще бъдете обучени как работим. Ще бъдете наблюдавани и напътствани по начин, по който сами да си поставяте цели и да научите, практикувате, развивате и овладявате някои важни житейски умения и компетенции; работа в екип, сътрудничество, умение да се учиш, управление на времето, комуникационни и коучинг умения, иницииране на проекти от А до Я и много други! Звучи страхотно, нали? Тогава кликнете върху следния линк и станете част от екипа!

Кандидатствайте сега
Възможности за Eurodesk
 
Във фондация Смокиня знаем, че ако сте тук и четете тези думи, то е защото се интересувате от Европейския съюз и от това, което се случва в него. Поради тези причини и възползвайки се от Европейската година на младежта, сме повече от убедени, че следните съвети, предоставени от платформата Евродеск, за това как да намерите и да кандидатствате за възможности в чужбина, ще ви бъдат особено интересни. Затова не чакайте повече и ги разгледайте сега! А ако не сте чували за Евродеск, не се притеснявайте, кликнете върху бутона и открийте нов хоризонт от възможности!
Read more
Обратно към корените - Младежки обмен
 
Уморени ли сте от сегашния си начин на живот? Смятате ли, че имате нужда от промяна? Имате късмет, защото "Back to the Roots" е проект, насочен към преразглеждане на връзката ни с технологиите, за да развием по-здравословни навици. Известно е, че цифровите устройства и социалните медии са се превърнали в неразделна част от ежедневието ни - нова ситуация, която ни носи много възможности, но също така идва и с някои опасности като цифрова зависимост, несигурност и претовареност. Поради тази причина този проект предлага на участниците възможността да се включат в дейности, които имат за цел да подпомогнат развитието на по-здравословни навици в дигиталния живот, благодарение на семинари, размисли, оценки и дейности, които те ще трябва да подготвят сами. Освен това това ще бъде чудесна възможност да се срещнат с нови хора в международна среда! Не чакайте повече, а кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Outventure - Младежки обмен
 
Обичате ли да поемате рискове? Достатъчно смели ли сте, за да се справите с предизвикателствата? Ако е така, ние сме напълно убедени, че младежкият обмен "Outventure" е създаден за вас. По време на този проект, който се намира в Гърция, ще можете да се научите как да организирате и изграждате общност в междукултурна среда и да се научите как да създавате съвместно безопасно и смело пространство, което насърчава диалога, отговорността и активното участие. Освен това този проект ви дава възможност да споделите опита си и да изследвате теми за психичното здраве и благополучие в рамките на ЛГБТИ+ общността, да обменяте мнения по други ЛГБТИ+ въпроси по ваш избор, да преживеете от първа ръка неформално обучение и да се вдъхновите от себе си и от вашите връстници. Всичко това внимателно се ръководи от метод на учене, основан на изследване и свързване на открито, който стимулира връзката, емпатията, разбирането и сътрудничеството. Не позволявайте на нищо да ви спре, присъединете се към нас!
Кандидатствайте сега
Умения за живот чрез предприемачество - Младежки обмен
 
Какво ще кажете да прекарате пет дни в Австрия, заобиколени от хора от повече от осем различни държави? Интересувате ли се да подобрите и развиете своите предприемачески умения? Тогава това е за вас! Кандидатствайте сега за този младежки обмен и започнете да се учите на самоосъзнаване и стратегии за разрешаване на лични и професионални предизвикателства, вътрешна мотивация, работа в екип и техники за вземане на решения. Побързайте, свободните места се изчерпват бързо!
Кандидатствайте сега
Предизвикателство за нулеви отпадъци - младежки обмен
 
Глобалното затопляне е проблем, който засяга всички по света, а в Смокиня сме дълбоко компрометирани в борбата с изменението на климата. По този начин не бихме могли да бъдем по-щастливи да ви съобщим за невероятната възможност, открита от Hopeland, да участвате в младежкия обмен "Предизвикателство за нулеви отпадъци". Едно уникално 9-дневно преживяване в Гърция, където ще обмените своите идеи и практики с хора от цяла Европа за рециклирането, повторното използване, Целите за устойчиво развитие и много други. Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Ние растем - курс за обучение
 
Във фондация Смокиня се гордеем, че помагаме на хората да намерят своя път, като им предоставяме инструментите, от които се нуждаят, за да постигнат личностно и професионално развитие. Но сега с удоволствие съобщаваме, че ще бъдем основни организатори и домакини на един много интензивен и задълбочен курс за изграждане на капацитет на младежки НПО. Така че, ако сте лидер, главен представител на друга организация, това е вашият шанс да разберете как да увеличите интегрирането на добри практики и нови методи в ежедневните дейности, да създадете сътрудничество с организации, действащи в различни социални, образователни и трудови области, да планирате стратегически професионалното развитие на персонала във връзка с индивидуалните нужди и организационните цели или да изградите мрежи от международни контакти, да участвате активно в обществото и да развиете чувство за европейско гражданство и идентичност наред с много други аспекти. Вратите ни са отворени, очакваме ви. Кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Bye Bye Bias - курс за обучение
 
Знаем, че понякога ежедневието може да бъде стресиращо, а задачите на работното място, в университета или в гимназията могат да бъдат наистина трудни. Поради тези причини ние твърдо вярваме, че ако обичате театралното изкуство и чувствате, че имате нужда от почивка, за да получите вдъхновение и мотивация, освен това да откриете лична страна, която не сте знаели за себе си, проектът Bye Bye Bias може да бъде за вас. Този обучителен курс, който се намира в Италия, е специално насочен към опита с импровизацията и театъра като инструмент за постигане на междукултурна интеграция и комуникация и към изследването на концепцията за стереотипите, техните рискове, както и тяхното разбиране и управление чрез неформални практики. По този начин, ако решите да се включите в опита, ще бъдете обучени как да усвоявате актьорски техники, техники за импровизация, драматургия, които да бъдат прилагани в работата с младежи за постигане на социално включване и междукултурна ангажираност. Звучи ли интересно, нали? Участвайте в него и оставете страховете си зад гърба си.
Кандидатствайте сега
Лидерство и личностно развитие - курс за обучение
 

Управление на проекти, организационни умения, решаване на конфликти, изграждане на екипи... Това са все високо ценени умения на днешния пазар на труда. Има обаче още една характеристика, изключително търсена от работодателите в повечето сектори, която е трудно да се притежава и още по-сложно да се придобие - лидерството. Сега, благодарение на програма "Еразъм+", имате възможност да участвате в 9-дневен курс на обучение в чужбина, специално насочен към личностното развитие чрез саморефлексия, изобретателност, отговорност и самопознание, като ключови моменти, които ще ви покажат пътя към подобряване на лидерските ви умения и превръщането ви в истински лидер в професионалния и личния ви живот. Освен това той е достъпен през април, юни и юли съответно в Чешката република, Франция и Унгария. Направете промяна, поемете лидерството и кандидатствайте сега!

Кандидатствайте сега
Изкуството на фасилитацията - курс за обучение
 
Вие сте младежки работник или фасилитатор? Имате ли мотивация да се обучавате в международна атмосфера с млади хора? Имаме добра новина за вас; вашите желания бяха чути. Сега имате невероятната възможност да отидете на "Изкуството на фасилитацията" - интензивен, но интересен курс за обучение, който се намира в Полша и в който ще научите как да подобрите уменията си за фасилитация, като например комуникация, междуличностна работа в екип, управление на конфликти или структуриране на групови формации, благодарение на нови работни инструменти. Всичко това, докато преживявате динамично обучение за личностно развитие в игрива учебна среда. Искате ли да пропуснете този шанс?
Кандидатствайте сега
От градски към селски райони - Доброволчество в EKC
 
Какво ще кажете за живот в Испания за почти една година? А какво ще кажете за това да допринесете за превръщането на света в по-добро място на местно ниво? Благодарение на програмата "Европейски корпус за солидарност" сега имате възможност да се включите в дългосрочен проект в Испания, където ще имате възможност да повишите ключовите компетентности, които са необходими на младежите, за да станат активни граждани и да подобрят перспективите си за образование и заетост, и всичко това благодарение на дейности, основани на неформалното образование, включващи хора на доброволни начала, които предоставят на младежите възможности за придобиване на широк спектър от умения (лични, професионални и междукултурни). Така доброволецът ще работи в туристическия офис, като подготвя маршрути в селските райони и помага на посетителите, ще помага в местната библиотека, ще преподава английски език в читателския клуб, ще управлява страници в социалните медии или ще помага при организирането на фестивали, семинари и събития. Освен това те ще участват в летни лагери, така че разкажете ни... Какво още е необходимо, за да потвърдите участието си? Побързайте и кандидатствайте сега!
Кандидатствайте сега
Greenovation - Доброволчество в ЕКC
 
Какво ще кажете, ако ви кажем, че можете да прекарате един месец в Гърция, за да научите как да развиете алтернативен начин на живот, като се запознаете с екологичната устойчивост? Сега, благодарение на нашите приятели от Hopeland, това е възможно. Използвайте ръцете си, ума си, креативността си и всички други умения, които може да имате, за да помогнете в провеждането на групови обучения и резиденции, в облагородяването на мястото и в достигането до местната общност. Този краткосрочен проект има нужда от вас! Екологично строителство, земеделие, подкрепа на групи посетители, развитие на местни инициативи в околността... Всичко това и още много други неща ви очакват. Освен това се търсят хора с медийни и фотографски умения, а ние сме сигурни, че вие сте един от тях. Така че, ако сте на възраст между 18 и 30 години и принадлежите към някоя от страните по програма "Еразъм+", не се срамувайте и оставете своя отпечатък в живота на другите.
Кандидатствайте сега
Семена на солидарността - Доброволчество в ЕKC
 
Завършили сте обучението си и искате да натрупате професионален опит в чужбина? Интересувате ли се от работа за ЕС? А може би просто имате нужда да си починете, за да откриете себе си, докато помагате на другите? Ако е така, това може да е вашият шанс: девет месеца като доброволец на Европейския корпус за солидарност в Унгария, в които ще работите по проектирането и провеждането на творчески работилници за деца, ще организирате събития с местната общност и ще реализирате личните си идеи за проекти с професионална подкрепа. Не звучи зле, нали? Направете крачката сега!
Кандидатствайте сега
LEAP - Среща на върха в Хърватия
 
Може би не сте чували за невероятното преживяване на голяма част от участниците в LEAP Summit, така че ако е така, обърнете внимание! LEAP Summit е събитие с мисия да образова и вдъхновява бъдещото поколение иноватори, предприемачи, лидери и новатори; мултидисциплинарна конференция, която през годините е повлияла на повече от 10 000 души от над 40 държави. Според плановете за тази година LEAP Summit 2022 ще се проведе в Загреб на 12 и 13 май и ще събере повече от 2000 участници и над 60 лектори. Специализирани уъркшопи, дискусионни панели, интерактивни лекции, предприемачески обучителни лагери или зелена сцена са само част от подсказките, които ви даваме, за да ви предложим обща представа за това, което ще се случи по време на това уникално събитие.
Кандидатствайте сега

Новини, cъбития и дейности

Смокиня Подкаст
 

Обичате ли да пътувате? Може би смятате, че бъдещето ви е в чужбина? Или просто обичате да се забавлявате в добра компания? Тогава сте късметлии, защото нашият международен екип наскоро създаде "Смокиня Подкаст" - цифрово и онлайн радиопредаване, което ще засегне много различни теми, свързани с младежта, като заетост, предприемачество, обучение и работа в чужбина, житейски опит и много други! През този първи сезон ще говорим за доброволчеството и Европейския корпус за солидарност с Валентина, Давид, Вики, Светлана и Лоис като представители на тази програма в Пловдив. Ще пропуснете ли този шанс? Кликнете на бутона по-долу и се наслаждавайте, учете, смейте се!

Възпроизвеждане на
Забавни факти за ЕС
 

Всеки ден чуваме за европейските институции, органи и агенции, за правото, икономиката и политиката на ЕС, които оказват голямо влияние върху националното развитие на всички държави членки. Но какво всъщност знаем за това какво представлява Европейският съюз и как функционира той? С цел да предоставим на нашите последователи подходящата информация, за да разрешим техните съмнения и да задоволим любопитството им, във фондация Смокиня организирахме програма EU Fun Facts, която ще публикуваме в нашите социални медии два пъти седмично. Следете нашите истории и научавайте, докато се забавлявате!

Научи повече
Смокиня на улицата
 
Пролетта е тук, но нашият мотивиран екип никога не се отказва. Няма значение дали денят е слънчев, дъждовен, ветровит или студен; нашите доброволци са твърдо компромисни с цел да разпространяват нашите ценности за слово, което работи за всички, от любов, грижа и сътрудничество. Така фондация "Смокиня" посещава различни обществени и частни институции, за да сподели какво сме, какво правим и какво предлагаме на младите хора, за да променят и подобрят живота си. Плакатите и флаерите са нашето оръжие, а доброто настроение и желанията ни - нашата сила, така че ако ни видите да работим по улиците на Пловдив, не се учудвайте! Смокиня и нейните хора са навсякъде. Присъединете се към нас за следващия път, няма да съжалявате!
Read more
Проектът на Маша: Живот в паралелен свят
 
Както всички знаете, Маша, нашият решителен доброволец от Санкт Петербург, си сътрудничи с организацията "Паралелен свят" за хора с умствени и физически увреждания, за да им помогне да преодолеят ежедневните препятствия чрез музика, танци и всякакви екипни дейности. През цялото това време много хора ни питаха за работата му там, така че какво по-хубаво от публикация, написана от самата нея, която обяснява ролята му с тези усмихнати хора? Кликнете върху линка по-долу и открийте как понякога малко внимание, време и любов могат да променят хода на живота на другите.
Научи повече
Добре дошли у дома Елена
 
Въпреки усилията, които полага настоящият екип на Смокиня, понякога те не са достатъчни, за да покрием всички задачи и натоварване, които получаваме. В съответствие с това сме повече от щастливи да кажем добре дошла на Елена, нашата нова стажантка в Смокиня, която ще отговаря за подпомагането на нашите служители във всички видове задължения - от преводи и координиране на събития до подпомагане на преработката на офиса. Елена наскоро е завършила обучението си в гимназията и се чувства особено мотивирана да направи нещо полезно, извън правилата на формалното образование, да придобие подходящ опит за бъдещето, като същевременно направи нещо добро за местните хора; ето защо е избрала фондация "Смокиня" за приемно семейство. Искате ли да научите повече за нея? Кликнете върху връзката по-долу!
Научи повече

КЛУБ СМОКИНИЯ

Разрешаване на конфликти
 
Рано или късно всички имаме проблеми в живота си. Понякога те се появяват в група приятели, в отношенията между двойки или дори между роднини; но със сигурност една от най-често срещаните ситуации е на работното място. Отчитайки това и знаейки личното и професионалното значение, което има за всеки, фондация Смокиня реши да организира събитие, специално посветено на "Разрешаването на конфликти". По този начин нашите последователи трябваше да споделят и обсъдят в различни групи различни неудобни ситуации от близкото си минало, да изберат една от тях и да я възпроизведат, изпълнявайки я като истински театрални актьори и актриси пред останалите, които отговаряха за идентифицирането на грешките, добрите отношения и аспектите, които биха могли да бъдат направени по различен начин, за да се избегне подобно проблемно преживяване. Можете ли да си представите по-добър начин да учите, като се забавлявате в уютна обстановка?
Научи повече
Споделяне на чертежи
 
Вярвате ли в таро? А какво ще кажете за зодиакалните знаци? Във фондация Смокиня не знаем как да прочетем бъдещето ви, но със сигурност имаме изключително мотивиран екип, който винаги се опитва да намери най-добрия начин да направи четвъртъка ви по-добър. Така преди няколко седмици нашите последователи разбраха, че благодарение на заниманията с рисуване е възможно да научат за себе си повече, отколкото биха могли да повярват! По този начин екипът ни ги помоли да изберат различни цветове в зависимост от личните си предпочитания и след няколко минути свободно рисуване, за да прочистят съзнанието си и да освободят тревогите си върху хартията, те споделиха рисунките си, опитвайки се да разберат чувствата и мислите, които са нарисували и останалите. Кой би могъл да предположи, че ще научат толкова много за приятелите си само за една вечер? Както се казва, една картина струва хиляди думи.
Научи повече
Стилове на общуване
 
Всички знаем, че сме различни, с добри и лоши страни; хората са такива. Въпреки това е възможно да подобрим уменията си, да усъвършенстваме инструментите си, когато трябва да общуваме с други хора, с цел не само да постигнем желания резултат от нашето послание, но и да избегнем евентуални проблеми и недоразумения; нещо, което за съжаление се случва много често в работата. В съответствие с това преди няколко дни във фондация "Смокиня" искахме да дадем на нашите верни последователи няколко съвета за работа с различни групи хора, от онези, които са срамежливи, до най-енергичните, за да създадем пространства, в които всеки да се чувства полезен и комфортно. Ако се чудите какъв тип или човек сте и към коя група принадлежите (вълнение, сплотеност, цели, структура), не пропускайте следващото ни събитие!
Научи повече
Културна вечер
 
Животът невинаги е торта, това не подлежи на съмнение; светът, в който трябва да живеем, е пълен с проблеми, предизвикателства и несправедливи ситуации, които се опитваме да разрешим всеки ден. Във връзка с това във фондация "Смокиня" се замислихме: "Дали ще успеем да създадем, да проектираме един нов свят?". И така, с цел да намерим отговора на този въпрос, организирахме ново събитие, в което нашите участници имаха сложната задача да изградят нова държава от нулата, такава, в която да се чувстват пълноценни, щастливи, безстрашни. И наистина, повярвайте ни, ако кажем, че това е много по-сложно, отколкото изглежда, защото въпреки различния си международен произход, нашите последователи трябваше да се съгласят от текста на националния химн и миналата история на въображаемата държава до сегашната й политика! Но нещо беше гарантирано: невероятно време във възможно най-добрата компания. Не можем да бъдем сигурни, че то ще промени хода на събитията, но всяко пътуване от хиляди мили започва с една-единствена крачка.
Научи повече

КАКВО СЛЕДВА?: МАЙ 2022 Г.

Май 2022 г.
 

Според популярната българска поговорка следващият месец би трябвало да има хубаво време, тъй като в името му няма буква Р, но кой знае! Това, което е сигурно, е, че май ще бъде пълен с изненади, дейности и събития; интерактивни симулации на Европейския парламент, възползвайки се от честването на Деня на Европа, упражнения на открито, работилници за рисуване на емоции и дигитални умения и най-важнотоһттр.... Рожден ден на фондация Смокиня! Следете нашите социални мрежи и не пропускайте възможността да се забавлявате с нас!

Научи повече
Какъв е опитът и успехите на предишни
участници в нашите курсове по Еразъм+?
Научи повече

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин

Smokinya Foundation website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2021 Фондация "Смокиня" , Всички права запазени.

Нашият адрес е :
Фондация "Смокиня", ул. "Бетовен" №12, Пловдив 4000, Bulgaria

Тук можете да се отпишете от този списък.