View this email in your browser
English

Бюлетин септември 2023

Обучителен курс, организиран от нас!

Ultimately Advanced | Обучителен курс в България

Фондация Смокиня приключи подготовката и избора на участниците за Еразъм+ обучителния курс „Ultimately Advanced Training of Trainers“ в България. Курсът има за цел да подкрепи младежки работници, преподаватели и обучители в развитието на техните индивидуални практики. Проектът насърчава многообразието чрез включване на участници от 15 различни държави и култури, насърчавайки устойчивостта в кариерните пътища и за ангажираност на ниво ЕС.

Това е обучение по лидерство и отговорност към младежки работници, обучители и преподаватели и улеснява обмена на добри практики, иновативни методи и възможности за работа в мрежа между колеги. Програмата на проекта е предназначена да помогне да осъзнаете своите вътрешни и външни игри. Той е изключително експериментен, предизвикателен и интензивен по отношение на работното време.

Кога? 6 - 15 ноември 2023 г. (включително дните за пътуване)
Къде? Пловдив, България

 
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Смокиня Събития


Time To Move Събития

На 10ти и 17ти октомври екипът на Смокиня организира презентации на тема "Time To Move" в училище "Христо Данов" в Пловдив за 10ти и 12ти клас. В тези двe презентации споделихме как кампанията "Time To Move" на Евродеск отваря врати към нови приключения и пътища и голямото разнообразие от общности. Така представихме и възможностите за пътуване из Европа с програмите Еразъм+ и Еевропейски Корпус за Солидарност. На финала, благодарение на нашите партньори Time to Move, Eurodesk, Erasmus и Humarn Resoursec Development Centre, учениците получиха над 100 тетрадки, 100 химикалки и няколко флаера и стикера.

Освен това, в офиса на Смокиня имахме презентация в четвъртък, 12 октомври, за да представим кампанията "Time To Move" на мрежата на Евродеск с всички заинтересовани в нашия офис. По време на тези дейности участниците имаха възможност да се включат в дейности, които  разкриха многообразието и възможностите за младите хора в Европа и открияха възможностите за пътуване, представени от мрежата на Евродеск.

Последното от нашите събития в кампанията "Time To Move 2023" беше на 26 октомври, четвъртък, в което проведохме „Scavenger Hunt”/„Лов на съкровища” – едно вълнуващо приключение в сърцето на Пловдив. Два отбора, 1 приложение – така започна играта. Тествахме знанията на младите хора за Eвродеск, Time to Move, Eразъм и Европейския корпус за солидарност. Заедно с това те разгледаха историческите места в града. Всяка следваща стъпка ги доближаваше до крайната дестинация – нашия офис, където участниците, освен новите знания, получиха и своите изненадващи награди от Евродеск.

Кампанията "Time To Move 2023" предостави на нас и на всички участници интересен и увлекателен начин за учене и развитие. Ако не сте имали възможност да се присъедините към нашите събития, пак можете да научите повече за възможностите, предлагани от европейски програми като Еразъм и Европейски корпус за солидарност (ESC) и много други. Където? На уебсайта на Eurodesk: www.eurodesk.eu

 


Маркиране на пътека | Събитие в Мраченик

Като част от дейностите на Фондация Смокиня в село Мраченик, които започнаха по време на предишния ни доброволчески проект  „B.R.I.G.H.T Future” през юни 2023 г., екипът на Смокиня проведе събитие, в което маркирахме туристически път. Той започва от училището в Мраченик до връх Кадрафил в Сърнена Средна гора.

Единственият начин да проследите от къде сме минали е само по поставената маркировката,  понеже на път за връщане събрахме всички намерени отпадъци. Сега тази туристическа пътека е готова да се използва от местните жители, всички заинтересовани ентусиасти и дори и от следващата група доброволци от чужбина, които ще са в Мраченик за предстоящия доброволчески проект „B.R.IG.H.T Future 2.0".  Всеки е приветстван да използва този маршрут, но и да се грижат за неговата чистота.
Благодарим на доброволците, включили се в това начинание!
Клуб Смокиня
През октомври проведохме общо 4 Смокиня Клуба. Първия прекарваме на волейболното игрище в училище „Никола Й. Вапцаров“ в Пловдив. След това, на 12 октомври, проведохме Еразъм+ ден и културна вечер. За третия ни клуб се срещнахме отново в офиса на Смокиня и заедно прекарахме една завладяваща филмова вечер. И накрая, последният Клуб Смокиня беше състезанието "Scavenger hunt", в което участниците откриваха скрити съкровища в исторически места на Пловдив и благодарение на кампанията Time To Move, успяха да спечелят страхотни награди.
 
Събития за почистване

Проведохме нови 2 почиствания в град Пловдив. Този път те се проведоха в Сахат тапе на 3-ти и край река Марица на 31-ви октомври!

Благодарим за усилията на всички участници, които отделиха от времето си, за да се присъединят към нас!

3-ти откомври
31-ви октомври
Предстоящи събития

Възползвайте се от тези възможности

Beyond Labels | Обучителен курс в Чехия
 
Обучителен курс по транскултурност и свързаност чрез неформално образование и работа с младежи.

Кога?  28 ноември - 7 декември 2023 г.
Къде? Судислав над Орлици, Чехия
Краен срок:  ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО


2-3 места за българи
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Дългосрочно EКС доброволчество в Хърватия


От началото на 2024 г. организация "Загор" ще приеме двама международни доброволци, на две различни позиции. "Загор" ръководи младежки център, център за доброволци и информационен център за млади хора и всички заинтересовани граждани. Проектът е  финансиран от програмата на Европейския корпус за солидарност, включително настаняване, храна, материали, пътни разходи и застраховка.
 

Кога? 9-ти януари 2024 (за 1 година)
Къде? Забок, Хървария
Краен срок за кандидатсване: 15 ноември 2023 г.
 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Дългосрочно EКС доброволчество в Словения

Отворена покана за дългосрочен EКС доброволчески проект в младежки център MCO "Mladinski center Ormoz" за 6 месеца.

Ролите на участниците ще бъдат както следва:
- Помощ за младежка програма
- Работа с деца и юноши
- Представете вашата страна и програмата ESC в местните училища и детски градини.

Кога? Ноември 2023 г. - април 2024 г
Къде? Ормоз, Словения
Краен срок:  ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Възможности с Eurodesk

Във фондация Смокиня знаем, че ако сте тук и четете тези думи, това е защото се интересувате от Европейския съюз и какво се случва там. Поради тези причини, и като се възползваме от Европейската година на младежта, ние сме повече от убедени, че ще намерите съвети, предоставени от Евродеск платформата за това как да намерите и кандидатствате за възможности в чужбина. Така че не чакайте повече и разгледайте сега! И ако не сте чували за Евродеск, без притеснения, щракнете върху бутона и открийте нов хоризонт от възможности!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Искате ли да знаете повече за ЕКС?

Ако се интересувате от дългосрочно доброволчество в чужбина по програма Европейски Корпус за Солидарност, разберете повече с линка по-долу.
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Какъв е опитът и успехите на предишните участници в нашите курсове по Еразъм +?
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Благодарим ви, че прочетохте нашия бюлетин!

Smokinya Foundation website
Smokinya Foundation Facebook page
Smokinya Foundation Instagram profile
Smokinya Foundation Youtube channel
Smokinya Foundation LinkedIn
Авторско право © 2023 Фондация "Смокиня", всички права запазени.


Нашият имейл адрес е info@smokinya.com :
Фондация Смокиня, ул. "Бетовен" №12, Пловдив, Bulgaria

Искате ли да промените начина, по който получавате тези имейли?
Можете да да се отпишете от този списък.