Младежки наръчник за успешно участие в проекти по Еразъм+

smokinya_erasmus-plus-successful-participation-guide-for-youth_001.jpg


Здравейте!

Ние във фондация “Смокиня” искаме да направим участието в младежки обмени и обучителни курсове по Еразъм+ още по-лесно, достъпно и разбираемо.
Ето защо решихме да напишем кратък наръчник и да опишем опита, който сме натрупали през годините. Така тази важна информация ще е общодостъпна и ще улесни преценката ви дали даден проект е подходящ за вас или не. Нещо повече! Ще спестите време и усилия, защото ще получите отговор на съществени въпроси, а ако имате допълнителни такива – ние сме насреща, за да ви подпомогнем и упътим.

През последните 8 години сме изпратили повече от 550 млади хора като участници в над 120 проекти в над 25 държави. Така те развиваха умения като: комуникация, творчество, предприемачество, личностно развитие, коучинг, творческо рециклиране, невро-лингвистично програмиране, себеутвърждаване и увереност, критическо мислене, междукултурни компетентности, фото и видео заснемане и редактиране, социални умения и емоционална интелигентност, работа в екип и сътрудничество и много други.
Отдолу ще откриете ценни съвети и стъпки как да изберете подходящия за вас проект и как да се включите в процеса за подбор.


Каква е ползата от международните проекти? Как тези курсове помагат на хората, които изпращаме?
Прочетете повече за това на страницата с обратна връзка и препоръки. Последвайте линка: https://smokinya.com/about/testimonials/


Надолу ще ви разкрием следното:
Еразъм+ е образователна мобилност и се изисква ангажираност преди, по време и след участието ви;
– Четете внимателно: темата и целите на проекта, профила за кандидатите, датите и крайните срокове, както и всички останали условия за участие;
– Бъдете искрени и подробно опишете какво ви привлича, какво искате да научите, да развиете или подобрите в резултат на участието си;
– Запомнете, че участието ви в проекта приключва чак след отчета, който задължително трябва да направите, когато се приберете отново в България;
– Следете имейла си, следвайте инструкциите и отговаряйте своевременно, ако искате да участвате и да покажете ангажираност;
– Помнете, че инициативата е във вашите ръце и спазвайте крайните срокове.


ЧЕТЕТЕ
Преди да попълните формуляра за кандидатстване, прочетете 2 пъти описанието на проекта, запознайте се добре с изискванията и преценете дали датите на проекта съвпадат с плановете ви. Ценим времето ви и искаме да ви бъдем от полза, когато имате конкретен въпрос, който не е покрит в информационните пакети. Датите са изключително важни – пристигане след началната дата, или отпътуването преди крайната дата на проекта са забранени и недопустими.

НИЕ ЧЕТЕМ
Ние във фондация “Смокиня” ви гарантираме, че отделяме време и четем всяка кандидатура, преценяваме истинността и искреността, избираме най-мотивираните кандидати. Това е изключително труден и субективен процес. Улеснява ни и търсим изразено разбиране и уместност в отговорите на кандидата. Даваме шанс на всеки и не изискваме допълнителни документи като CV или мотивационно писмо. Кандидатстването за участие в проект по Еразъм+ (обмен или обучение) е лесно и НЕ е изпит. Дългите и украсени с езикови средства отговори не ни интересуват. Кратките, тривиални и общи отговори не ви помагат. Искаме да придобием представа, дали наистина имате искрен интерес към проекта. Ето защо, винаги включвайте подробно описание на това как целите на проекта съвпадат с вашите интереси? Какво ви привлича, защо и как смятате да го използвате след участието ви?

БЕЗОПАСНОСТ
След като кандидатствате и бъдете одобрени ще получите допълнителна информация по имейл за срокове и за това какво следва да направите. Обикновено, ваше право и задължение е да си подготвите и да разполагате с Европейска здравна карта (EHIC). По ваш избор и желание може може да си направите допълнителна здравна застраховка за пътуването ви в чужбина за периода, в който ще бъдете в даден проект.

ВЯРВАМЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ
Наистина, дори без да се познаваме лично, вярваме, че можете и заслужавате да участвате! Но помнете – местата са ограничени, крайните срокове истински и стриктни. Понякога, в последния момент някой се отказва по уважителни причини, но инициативата е ваша и ви приканваме да не чакате, а да действате според изискванията.

ОБУЧЕНИЯТА И ОБМЕНИТЕ ЗАПОЧВАТ В МОМЕНТА, В КОЙТО КАНДИДАТСТВАТЕ
Тъй както вярваме, че заслужавате да участвате, вярваме че можете да се справите сами. Всичко започва с кандидатстването – а след това, продължава с това да практикувате умението да си организирате времето, билета и багажа. Днес има изключително много информация и начини за евтино пътуване. От всеки един участник зависи самостоятелно да си намери транспорт и да си закупи билети. Ние от фондация “Смокиня” ще ви свържем с останалите участници по имейл, а, оттам нататък, топката е във вас – пътуване заедно или поотделно, решавате сами. Ние ще ви напомним за крайните срокове – ако ги просрочите, мястото ви ще бъде дадено на друг кандидат от списъка с резерви. Следете своите имейли и отговаряйте своевременно – това също е част от проекта.

ИЗИСКВАНИЯТА СА ВАЖНИ
Датите на проекта са стриктно спазвани, а при пътуването може да ползвате само два дни преди и/или след датите на проекта. Това е с оглед да се спазва правилото за образователна мобилност (защото Еразъм+ НЕ е безплатно пътуване, туризъм или развлекателно събитие) и да се даде възможност за закупуването на удобни и евтини билети. Инициативата е във вашите ръце и от вас зависи да се информирате за всичко, което е важно да знаете, както и да спазвате общите изисквания на проектите. С нашите партньори имаме взаимоотношения от години и се познаваме лично. Програмите са разработвани и провеждани с много професионализъм. Ваше право, задължение и отговорност е безопасното ви участие – имайте международна застраховка, следвайте правилата и инструкциите – те са там, за да ви пазят, докато развивате умения и учите. Имате ли въпрос – питайте!

АНГАЖИМЕНТ
Считаме, че работата ни е важна и полезна, а ЕС отделя голямо внимание, значение и бюджет на програма Еразъм+ и затова от всеки участник се очаква ангажираност. Всъщност, не е тайна, че проектите са покрити от програма Еразъм+ (пътуване, настаняване, храна, материали, обучители) и тези средства идват от данъците, които всеки един от нас плаща – или от данъците, които родителите ни, бабите и дядовците ни плащат и са плащали. Понякога има допълнителна малка такса, или дарение, които организаторите изискват, както и принос към изпращащата организация. Огромната част е покрита от ЕС и програмата Еразъм+. Вашата роля е важна и се очаква да учите и да прилагате знанията. Както и да разпространите наученото (dissemination and follow-up activities). Фондация “Смокиня” стриктно изисква планирането и провеждането на последващи дейности след вашето участие – това е ваше задължение и е част от всеки един проект финансиран от програма Еразъм+. Условие за възстановяване на сумата, която сте заплатили за транспорт, може да бъде даването на отчет: да организирате събитие, да напишете статия, да направите презентация или изложба, или да публикувате в блог снимки и материали за това, което сте преживели. Допълнителна информация ще получите конкретно, с дадения проект, в който ще участвате.

ДОБРОВОЛЧЕСТВО И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ
Фондация “Смокиня” съществува и е плод на доброволни усилия. Ние отделяме от личното си време, често и от личните си средства, за да можем да предоставяме качествени възможности за обмен и обучение на младежи. Имаме години опит в работата с младежи и международни групи и сме професионалисти в различни сфери – включително и в това, което правим във Фондацията. Разчитаме и на вашето професионално отношение. Ето защо, изискваме и вашия принос – ангажираност и навременна комуникация, както и сума-дарение, която покрива някои от годишните организационни разходи (канцеларски консумативи, сайт домейн и хостинг, банкови такси и др. под.). От 2016 г. приканваме за дарение на малка сума за това, че участвате в проектите на фондация “Смокиня” като изпращаща партньорска организация. Сумата се внася задължително по банков път и е вписана в описанието на всеки проект.
Вашият принос има значение и е важен, защото фондация “Смокиня” съществува за вас.
Ако ориентировъчното дарение ви притеснява, пишете ни, или се обадете, за да намерим решение. Ние искаме всеки да има равен шанс. Вашите дарения ни помагат и не са задължителни.

НАКРАТКО
0. Запомнете – Еразъм+ е образователна мобилност и се изисква ангажираност преди, по време и след участието ви.
1. Прочетете внимателно: темата и целите на проекта, профила за кандидатите, датите и крайните срокове, както и всички останали условия за участие.
2. Бъдете искрени и подробно опишете какво ви привлича, какво искате да научите, да развиете или подобрите в резултат на участието си.
3. Запомнете, че участието ви в проекта приключва чак след отчета, който задължително трябва да направите, когато се приберете отново в България.
4. Следете имейла си, следвайте инструкциите и отговаряйте своевременно, ако искате да участвате и да покажете ангажираност.
5. Помнете, че инициативата е във вашите ръце и спазвайте крайните срокове.


Каква е ползата от международните проекти? Как тези курсове помагат на хората, които изпращаме?
Прочетете повече за това на страницата с обратна връзка и препоръки. Последвайте линка: https://smokinya.com/about/testimonials/


Ако имате въпроси или искате да се абонирате за нашите новини, натиснете тук.
Можете да ни откриете и тук:

https://vimeo.com/smokinya
https://www.facebook.com/smokinyafoundation/

https://www.linkedin.com/company/smokinya-foundation
https://www.facebook.com/groups/synergynetworkinbulgaria/

smokinya_Erasmus_logo_001.jpg

 
 

Младежки наръчник за успешно участие в проекти по Еразъм+
Tags: