Младежки наръчник за успешно участие в проекти по Еразъм+

smokinya_erasmus-plus-successful-participation-guide-for-youth_001.jpg


Здравейте!

Ние във фондация “Смокиня” искаме да направим участието в младежки обмени и обучителни курсове по Еразъм+ още по-лесно, достъпно и разбираемо.
Ето защо решихме да напишем кратък наръчник и да опишем опита, който сме натрупали през годините. Така тази важна информация ще е общодостъпна и ще улесни преценката ви дали даден проект е подходящ за вас или не. Нещо повече! Ще спестите време и усилия, защото ще получите отговор на съществени въпроси, а ако имате допълнителни такива – ние сме насреща, за да ви подпомогнем и упътим.

През последните 5 години сме изпратили повече от 210 млади хора като участници в над 60 проекти в над 12 държави. Така те развиваха умения като: комуникация, творчество, предприемачество, личностно развитие, коучинг, творческо рециклиране, невро-лингвистично програмиране, себеутвърждаване и увереност, критическо мислене, междукултурни компетентности, фото и видео заснемане и редактиране, социални умения и емоционална интелигентност, работа в екип и сътрудничество и много други.
Отдолу ще откриете ценни съвети и стъпки как да изберете подходящия за вас проект и как да се включите в процеса за подбор.


Надолу ще ви разкрием следното:
Еразъм+ е образователна мобилност и се изисква ангажираност преди, по време и след участието ви;
– Четете внимателно: темата и целите на проекта, профила за кандидатите, датите и крайните срокове, както и всички останали условия за участие;
– Бъдете искрени и подробно опишете какво ви привлича, какво искате да научите, да развиете или подобрите в резултат на участието си;
– Запомнете, че участието ви в проекта приключва чак след отчета, който задължително трябва да направите, когато се приберете отново в България;
– Следете имейла си, следвайте инструкциите и отговаряйте своевременно, ако искате да участвате и да покажете ангажираност;
– Помнете, че инициативата е във вашите ръце и спазвайте крайните срокове.


ЧЕТЕТЕ
Преди да попълните формуляра за кандидатстване, прочетете 2 пъти описанието на проекта, запознайте се добре с изискванията и преценете дали датите на проекта съвпадат с плановете ви. Ценим времето ви и искаме да ви бъдем от полза, когато имате конкретен въпрос, който не е покрит в информационните пакети. Датите са изключително важни – пристигане след началната дата, или отпътуването преди крайната дата на проекта са забранени и недопустими.

НИЕ ЧЕТЕМ
Ние във фондация “Смокиня” ви гарантираме, че отделяме време и четем всяка кандидатура, преценяваме истинността и искреността, избираме най-мотивираните кандидати. Това е изключително труден и субективен процес. Улеснява ни и търсим изразено разбиране и уместност в отговорите на кандидата. Даваме шанс на всеки и не изискваме допълнителни документи като CV или мотивационно писмо. Кандидатстването за участие в проект по Еразъм+ (обмен или обучение) е лесно и НЕ е изпит. Дългите и украсени с езикови средства отговори не ни интересуват. Кратките, тривиални и общи отговори не ви помагат. Искаме да придобием представа, дали наистина имате искрен интерес към проекта. Ето защо, винаги включвайте подробно описание на това как целите на проекта съвпадат с вашите интереси? Какво ви привлича, защо и как смятате да го използвате след участието ви?

БЕЗОПАСНОСТ
След като кандидатствате и бъдете одобрени ще получите допълнителна информация по имейл за срокове и за това какво следва да направите. Обикновено, ваше право и задължение е да си подготвите и да разполагате с Европейска здравна карта (EHIC). По ваш избор и желание може може да си направите допълнителна здравна застраховка за пътуването ви в чужбина за периода, в който ще бъдете в даден проект.

ВЯРВАМЕ, ЧЕ МОЖЕТЕ
Наистина, дори без да се познаваме лично, вярваме, че можете и заслужавате да участвате! Но помнете – местата са ограничени, крайните срокове истински и стриктни. Понякога, в последния момент някой се отказва по уважителни причини, но инициативата е ваша и ви приканваме да не чакате, а да действате според изискванията.

ОБУЧЕНИЯТА И ОБМЕНИТЕ ЗАПОЧВАТ В МОМЕНТА, В КОЙТО КАНДИДАТСТВАТЕ
Тъй както вярваме, че заслужавате да участвате, вярваме че можете да се справите сами. Всичко започва с кандидатстването – а след това, продължава с това да практикувате умението да си организирате времето, билета и багажа. Днес има изключително много информация и начини за евтино пътуване. От всеки един участник зависи самостоятелно да си намери транспорт и да си закупи билети. Ние от фондация “Смокиня” ще ви свържем с останалите участници по имейл, а, оттам нататък, топката е във вас – пътуване заедно или поотделно, решавате сами. Ние ще ви напомним за крайните срокове – ако ги просрочите, мястото ви ще бъде дадено на друг кандидат от списъка с резерви. Следете своите имейли и отговаряйте своевременно – това също е част от проекта.

ИЗИСКВАНИЯТА СА ВАЖНИ
Датите на проекта са стриктно спазвани, а при пътуването може да ползвате само два дни преди и/или след датите на проекта. Това е с оглед да се спазва правилото за образователна мобилност (защото Еразъм+ НЕ е безплатно пътуване, туризъм или развлекателно събитие) и да се даде възможност за закупуването на удобни и евтини билети. Инициативата е във вашите ръце и от вас зависи да се информирате за всичко, което е важно да знаете, както и да спазвате общите изисквания на проектите. С нашите партньори имаме взаимоотношения от години и се познаваме лично. Програмите са разработвани и провеждани с много професионализъм. Ваше право, задължение и отговорност е безопасното ви участие – имайте международна застраховка, следвайте правилата и инструкциите – те са там, за да ви пазят, докато развивате умения и учите. Имате ли въпрос – питайте!

АНГАЖИМЕНТ
Считаме, че работата ни е важна и полезна, а ЕС отделя голямо внимание, значение и бюджет на програма Еразъм+ и затова от всеки участник се очаква ангажираност. Всъщност, не е тайна, че проектите са покрити от програма Еразъм+ (пътуване, настаняване, храна, материали, обучители) и тези средства идват от данъците, които всеки един от нас плаща – или от данъците, които родителите ни, бабите и дядовците ни плащат и са плащали. Понякога има допълнителна малка такса, която организаторите изискват, както и принос към изпращащата организация. Огромната част е покрита от ЕС и програмата Еразъм+. Вашата роля е важна и се очаква да учите и да прилагате знанията. Както и да разпространите наученото (dissemination and follow-up activities). Фондация “Смокиня” стриктно изисква планирането и провеждането на последващи дейности след вашето участие – това е ваше задължение и е част от всеки един проект финансиран от програма Еразъм+. Условие за възстановяване на сумата, която сте заплатили за транспорт, може да бъде даването на отчет: да организирате събитие, да напишете статия, да направите презентация или изложба, или да публикувате в блог снимки и материали за това, което сте преживели. Допълнителна информация ще получите конкретно, с дадения проект, в който ще участвате.

ДОБРОВОЛЧЕСТВО И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ
Фондация “Смокиня” съществува и е плод на доброволни усилия. Ние отделяме от личното си време, често и от личните си средства, за да можем да предоставяме качествени възможности за обмен и обучение на младежи. Имаме години опит в работата с младежи и международни групи и сме професионалисти в различни сфери – включително и в това, което правим във Фондацията. Разчитаме и на вашето професионално отношение. Ето защо, изискваме и вашия принос – ангажираност и навременна комуникация, както и сума-дарение, която покрива някои от годишните организационни разходи (канцеларски консумативи, сайт домейн и хостинг, банкови такси). От 2016 г. събираме малка сума за това, че участвате в проектите на фондация “Смокиня” като изпращаща партньорска организация. Сумата се внася задължително по банков път и е вписана в описанието на всеки проект.
Вашият принос има значение и е важен, защото фондация “Смокиня” съществува за вас.

НАКРАТКО
0. Запомнете – Еразъм+ е образователна мобилност и се изисква ангажираност преди, по време и след участието ви.
1. Прочетете внимателно: темата и целите на проекта, профила за кандидатите, датите и крайните срокове, както и всички останали условия за участие.
2. Бъдете искрени и подробно опишете какво ви привлича, какво искате да научите, да развиете или подобрите в резултат на участието си.
3. Запомнете, че участието ви в проекта приключва чак след отчета, който задължително трябва да направите, когато се приберете отново в България.
4. Следете имейла си, следвайте инструкциите и отговаряйте своевременно, ако искате да участвате и да покажете ангажираност.
5. Помнете, че инициативата е във вашите ръце и спазвайте крайните срокове.


Каква е ползата от международните проекти? Как тези курсове помагат на хората, които изпращаме?
Прочетете повече за това на страницата с обратна връзка и препоръки. Последвайте линка: https://smokinya.com/about/testimonials/


Ако имате въпроси или искате да се абонирате за нашите новини, натиснете тук.
Можете да ни откриете и тук:

https://vimeo.com/smokinya
https://www.facebook.com/smokinyafoundation/
https://www.instagram.com/smokinya_foundation/
https://www.linkedin.com/company/smokinya-foundation
https://www.facebook.com/groups/synergynetworkinbulgaria/

smokinya_Erasmus_logo_001.jpg

 
 

Младежки наръчник за успешно участие в проекти по Еразъм+
Tags: